Световните зимни игри 2017 се провеждат в снежния стадион в Рамсау, Австрия

Славка Стоянова (на 12 години, атлет на Спешъл Олимпикс - Чепеларе) и Калин Георгиев (на 15 години, атлет на Спешъл Олимпикс - Смолян) спечелиха златни медали на 50 м ски бягане класически стил. Това са първите златни медали за България от Световните зимни игри 2017, които се провеждат в снежния стадион в Рамсау (Австрия), информира БГНЕС. 

„Спортът ме вдъхновява, кара ме да се чувствам щастлива. За мен е огромна гордост, че спечелих златен медал за България“, сподели Славка Стоянова след финала на 50 м ски бягане.

По темата

„Мечтаех да представя страната ни на най-високо ниво, щастлив съм, че успях да спечеля първото място и да представя България достойно“, бяха първите думи на Калин Георгиев след финала.

„Калин и Славка доказаха, че когато дадеш всичко от себе си, нещата се получават, въпреки заледяванията по трасето. Славка показа истински дух за победа и прекрасен финален спринт, като победи само с 15 стотни. Калин взе убедителна преднина и не даде никакъв шанс на конкуренцията във финала“, коментира националният треньор на отбора по ски бягане Александър Димитров.

„Горд съм, че съм ръководител на толкова сплотена делегация. Очаквам още медали на 100 м ски бягане и 200 м бягане със снегоходки!“, сподели Емил Иванов, ръководител на националната делегация на Спешъл Олимпикс България.

До момента българската колекция от медали от Световните зимни игри Австрия 2017 включва 4 медала – 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал.

Припомняме, че българските атлети с интелектуални затруднения завоюваха в зимните спортове – 5 медала от Нагано 2005, 6 медала от Айдахо 2009 и 12 от Пьонг Чанг 2013.

Финалите за нашите атлети в ски бягането на 100 м ще бъдат на 22 март 2017 от 14:00 ч. българско време на ски стадиона в Рамсау (Австрия). 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес