Забраната ще предизвика негативна реакция на Русия

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) забрани влизането в страната на руската представителка на "Евровизия 2017" Юлия Самойлова за срок от 3 години, пише АФП. 

По темата

По-рано на брифинг ръководителят на кабинета на началника на спецслужбата Александър Ткачук заяви, че ССУ е наясно с последствията от забраната.

Разрешението на Самойлова да посети страната ще предизвика рязък протест на украинските радикали, а забраната – негативна реакция на Русия.

Полуфиналите на конкурса "Евровизия" ще се проведат в Киев на 9 и 11 май, а финалът – на 13 май. В него ще участват певци от 43 държави. Русия трябваше да бъде представена от Юлия Самойлова.

ССУ смята, че с концерта си през 2015 г. в Крим Самойлова е нарушила постановление на правителството на Украйна, според което чужденците трябва да имат специално разрешение, за да посетят полуострова.

Юлия Самойлова ще представи Русия на "Евровизия" през следващата година, в случай че не бъде допусната до участие до тазгодишното издание на конкурса в Киев, съобщава ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Първи канал на обществената телевизия.

"Ако Украйна не допусне до участие Юлия Самойлова в "Евровизия", през следващата година, независимо от мястото на провеждането на конкурса, Русия ще бъде представена от нея", заявиха от пресслужбата.