На 18-ти март Георги Пенев и Петър Райков спасяват затрупано дете на Витоша

Последните дни от ски сезона ще привлекат хиляди в планините. Затоплянето обаче не означава, че рискът от лавини е отминал - напротив. Подценяването му само по щастлива случайност не отне човешки живот на Витоша.

По темата

На 18-ти март Георги Пенев и Петър Райков спасяват дете, затрупано от лавина, броени часове след като при тренировъчна акция на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил и планинската служба са разпратени съобщения, че този склон е опасен.

Разборът още тече, когато в планинската служба постъпва сигнал от Петър, че е паднала и втора лавина. Объркал се е инструкторът, който е повел две деца към опасния склон.

Благодарение на Георги, доброволец към спасителната служба и на Петър, инструктор по лавинна безопасност в Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил, на съвестта на инструктора днес не лежи човешки живот. Преди да преподава пак, ще трябва първо да се научи да познава планината.

А от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил обучават как се действа при инцидент - научили са вече близо 1000 души. От този месец на www.befsa.com качват и видео серии по лавинна безопасност. Първата е за задължителната екипировка, както и да не надценяваме собствените си възможности.

Изводите след инцидента - дошло е време да се научим да мерим риска от хората, които карат не само по пистите, но са подготвени за това.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.