Коментари за изборните резултати у нас

Големите чуждестранни медии отразяват схематично изборите в България. В повечето издания Бойко Борисов е представян като "приятел на Европа", а Корнелия Нинова като водач на проруската партия у нас.

"Резултатът ще е разочаование за Владимир Путин, който се опитва да засили разделението в Европейския съюз", пише Ню Йорк Таймс. Почти всички издания припомнят, че страната е бедна, в сравнение с останалите в Европа, а корупцията е голяма.

„Бойко Борисов, специалистът по завръщания в българската политика, изглежда успя отново, след като екзитполовете от предсрочните избори поставят неговата проевропейска дясноцентристка партия на първо място“, пише британският в. „Гардиън“.

По темата

Изданието посочва още, че въпреки своя успех, тепърва ще се види дали партията на Борисов ще може да състави стабилна коалиция.

За възможна коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти пише и сп. „Нюзуик“, подчертавайки, че обединението е изградило популярността си върху гнева срещу притока на мигранти, опитващи се да стигнат до Западна Европа през Балканите. Изданието допълва също, че ако Борисов успее да направи нова коалиция, то по всяка вероятност ще запази своите фискални политики, които укрепват фиксирането на лева към еврото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.