Вече е ясно, че ще се сбогуваме с дългогодишни депутати

Кои знакови лица напускат политическата сцена и кои нови се появяват на нея?

Вече е ясно, че ще се сбогуваме с дългогодишни депутати. Това се разбра, още когато Корнелия Нинова промени устава на партията си и вече социалисти не могат да стоят в Народното събрание повече от 12 години. Това решение лишава трибуната от ветерани като Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов и Михаил Миков, който съвсем скоро оглавяваше тази институция. 

По темата

Цецка Цачева също може да гледа парламента отвън. Тя е изместена от други кандидати в листата си чрез преференциален вот. Ако никой от двамата не се откаже, а те вече заявиха, че няма да го направят, Цачева не просто няма да има възможността да бъде председател за трети път, а изобщо няма да бъде в парламента.

И от ДПС ни лишават от култови личности като Бат Сали, например. Александър Методиев изобщо не беше в листите на ДПС.

Вечната опозиция Георги Кадиев, колегата му по поведение Радан Кънев, Мартин Димитров, най-говорещият от ГЕРБ, който после се припозна като десен - Методи Андреев - са все хора, които няма да виждаме в 44-тия парламента, просто защото формациите им изобщо не влязоха. Същата причина ни лишава от Лютви Местан и колежката му Мариана Георгиева, както и създателя на новата дума „ваканцувам” Хюсеин Хафъзов.

Парламентът отваря обаче врати за чисто нови за политиката лица. Част от тях изглеждат обещаващи, поне откъм запомнящи се фрази. Крум Зарков започна с незабравимите фрази още в студиото на „Здравей, България”.

„Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме как да мъчим нечий дядо”, каза той.

Нона Йотова, позната от години, но не и в политиката, също е сред новите лица. От другата страна ще са още Елена Йончева, Тома Томов, Славчо Велков и Иво Христов. Весела Лечева се завръща на политическата сцена активно. Синът на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, става депутат от ГЕРБ. Момчето е футболен съдия и казват, че влиза с рекордна преференция.

Друг спортист - параолимпиецът Михаил Христов, влиза на страната на червените. Велислава Кръстева досега беше пресаташе на ДПС, а от неделя вече е с място на депутатските банки. 

Един стар познайник не само на парламента, но и на полицията – Димитър Аврамов, бивш депутат на ГЕРБ, напусна Народното събрание, след като през 2012 г. го арестуваха за търговия с влияние. Малко по-късно беше оправдан, а сега може би се връща отново – само че от ДПС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.