Какво иска едно 17-годишно момиче от следващото правителство и с какво не може да се примири?

Писмо на 17-годишно момиче до българските политици взриви социалните мрежи дни след изборите.

Стиляна Николова е от Черноморец. Всеки ден минава около 30  км, за да ходи на училище в Бургас, където учи туризъм. Приликите с младежите на нейните години общо взето приключват тук.

„Виждам как стоят нещата в държавата. Гледам новини, интересувам се от положението. Виждам ги тези неща. Излизам на улицата и виждам как хората просят. Не мога да остана със затворени очи за това нещо. Знам за състоянието на бабите и дядовците на моите приятели, които едва преживяват с пенсиите си, знам много неща, които повечето хора се правят, че не виждат”, заявява Стиляна Николова.

По темата

И в деня на изборите Стиляна, която все още няма право да гласува, пише писмо до политиците. Нарича го произведение. Публикува го в социалната мрежа с надежда да го прочетат повече хора.

„Искам да попитам децата на нашите любими политици: и те ли като нас – тези, простосмъртните, чакат лятото, за да работят за 500 лева по 12 часа на морето, за да могат да си купят дрехи, обувки и учебници за училище?”, пита Стиляна.

За 17-годишното момиче ваканцията не е време за забавления, а за работа. Тормози я не трудът, а малкото пари, които печели, за да помага на семейството си.

„Животът в България е такъв, а тя иска да живее в България. Не иска да ходи в чужбина да работи”, заявява бащата Здравко Николов.

Стиляна получила много подкрепа и от връстниците си. Но чула и критики, наричали я „моралистка”.

„Аз и не очаквам всички да бъдат като мен на тази възраст. Обаче ти вече на 17 години трябва да имаш някакви представи за света, в който живееш, защото ние след една година вече имаме правото да избираме. Аз осъзнах на 17 години, че моите родители винаги са се лишавали от някакви неща, които биха си позволили те, за да имам аз. Значи майка ми предпочита да купи на мен една нова блуза отколкото да купи на себе си”, обяснява Стиляна Николова.

Затова има обръщение към бъдещия премиер и не само към него:

„Апелирам, не само към него, а към всички управляващи страната, да пазят България, да помагат на народа и да се замислят - нашите предци, които са се борили толкова време за България, за тази ли България ли се бориха те, за тази, в която сме в момента ли?!”, пита Стиляна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.