Той ще събере почитатели на активния начин на живот от страната и чужбина

На 21 май за четвърта поредна година ще се проведе Маратон на приятелството - Плевен 2017, който ще събере почитатели на активния начин на живот както от страната, така и от чужбина.

Тази година участниците ще могат да се състезават в една от следните четири категории - маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета (2х10 км) и безплатен градски крос (3 км). За втора година в рамките на събитието се предвижда и специален детски маратон, който цели популяризиране на здравословния начин на живот и у най-малките. 

Състезанието е отворено както за професионалисти, така и за любители и всички, които искат да се заредят със спортен дух и добро настроение. Събрало над 300 участници от 17 държави в миналогодишното си издание, тази година събитието отчита още по-голям интерес. Почти два месеца преди старта на http://plevenmarathon.com/registration/ вече са се регистрирали десетки любители на бягането от страната и чужбина.

Традиционно маратонът в Плевен ще прегърне и нова благотворителна инициатива, подробности за която организаторите ще разкрият съвсем скоро.

През 2016 г. се събраха 2000 лв. от дарения и продажба на тениски на маратона, които бяха предоставени за финансиране на първата открита фитнес площадка в Плевен. Спортното съоръжение ще е напълно безплатно и на разположение за ползване от всички жители и гости на града, а официалното му откриване ще се състои непосредствено преди началото на тазгодишния маратон.

Плевенският маратон има три звезди за качество като шосейно състезание, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика, и е включен в годишния състезателен календар на федерацията. Той е част и от румънската верига от исторически маратони - регистрирани са над 30 румънски бегачи.

Основните цели на маратона са насърчаване на активния начин на живот,  привличане на професионални и непрофесионални спортисти от цял свят в регионалния северозападен град, както и популяризирането му като атрактивен спортен туристически център.