Той се тегли от най-мощния парен локомотив на континента

Лазаровден е. Един от трите големи празника, свързани с чудото на възкресението, следван от Цветница и Великден. Лазаровден е и празник на събуждащата се природа. Най-характерният обичай на този ден е лазаруването. На Лазаровден и Цветница можем да си подарим вълнуващо пътуване с парен влак до Кюстендил и Черепишкия манастир. Машината е известна с името "Баба Меца" и тежи 150 тона. Огняр в този реставриран локомотив е бил поетът Никола Вапцаров. Емблематичният локомотив „Баба Меца” днес пое към кюстендил с екип на NOVA на борда.

По темата

Свирката на „Баба Меца” се превърна в събитие на гарата в Кюстендил. Почти целия град се беше струпал да види с очите си влака на Никола Вапцаров.

Най-интересното на влака - парният локомотив. Машина, построена в Полша преди почти 90 години и реставрирана до най-малкия детайл. Така ли е наистина?

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПАРНИЯТ ЛОКОМОТИВ БАБА МЕЦА

„Машината е в автентичен вид. максималната скорост е 65 километра в час. Бавен, но мощен локомотив”, обяснява Ангел Алексиев, машинист на влака.

Под звуците на народна музика влакът пое из красивия Земенски пролом.

„Много интересно и романтично пътуване назад във времето и дори малката каза, че тъй като пътуваме назад и гледаме природата, усещаме това връщане към онези години”, разказва Петя.

Англичаните Рос и Виктория обаче търсят нещо друго. Дошли са да си намерят къща у нас. А пътуването е възможност да разгледат красотите на България.

Емоцията от това незабравимо преживяване усетиха над 400 души в 8 препълнени вагона до Кюстендил и обратно. А такива атракционни пътувания ще има по-често, обещават от железниците. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.