Полицията затвори булевард "Шанз Елизе"

Стрелба в центъра на Париж. Полицията затвори булевард "Шанз Елизе" и още няколко улици в централната част на френската столица и предупреди гостите и жителите на града да избягват тази част на Париж. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКАТА

Какво точно се е случило?

На „Шанс Елизе“ 102 кола спира пред полицейски микробус. От колата излиза човек и започва да стреля с автоматично оръжие по полицейския микробус.  В резултат на стрелбата един полицай е убит, а други двама – ранени. Служителите на реда също откриват огън и убиват нападателя. Не се съобщава дали нападателят е мъж или жена.

Свидетел на трагедията съобщава, че нападателите са били двама. 

Появи се информация, че може да става дума за терористичен акт. Три полицейски източници обаче съобщават пред "Ройтерс", че може да става дума за опит за въоръжен грабеж. Разследването обаче се води от звеното в прокуратурата, което се занимава с борба с тероризма. 

Говорител на френския министър на вътрешните работи съобщи пред телевизия BFM, че нападателите умишлено са стреляли по полицаите, но все още не са ясни конкретните им мотиви. 

Имало е втора престрелка на улица в близост до булевард "Шанз Елизе". Предполага се, че се е стреляло по втория нападател, който се укрива. 

Президентът Франсоа Оланд свика извънредна среща по сигурността.

Премиерът на страната Бернар Казньов заяви в Twitter: "Прекланям се пред паметта на убития полицай. Мислите ми са със семейството му. Изказвам своята солидарност с колегите му, които са били ранени и техните близки". 

Антитерористичното подразделение на парижката прокуратура започна разследване на стрелбата.

"Случилото се в Париж прилича на терористична атака", каза президентът на САЩ Доналд Тръмп, изказвайки съболезнования на френския народ.

"Това, което се случва по света днес, е нещо наистина, наистина ужасно. На мен ми се струва обаче, че това е терористично нападение", каза Тръмп на обща пресконференция с италианския премиер Паоло Джентилони в Белия дом. 

"Това просто няма да спре. Трябва да бъдем силни и бдителни и аз отдавна го повтарям", добави президентът.

Стрелбата става броени дни преди първия тур от президентските избори в страната. Тази неделя французите трябва да решат кой да е следващият държавен глава. Вторият тур на президентските избори е насрочен за 7-и май. 

По-рано тази седмица двама мъже бяха арестувани в Марсилия по подозрение, че са подготвяли атака в деня на вота. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.