Демонстрираха единство преди раздялата на Лондон с ЕС

Впечатляващо единодушие в Европа за Brexit. На извънредна среща в Брюксел лидерите на 27-те начертаха принципите за преговорите с Великобритания за по-малко от минута. Но казаха, че това не значи, че всички са срещу Лондон. 

По темата

Европа е готова за развода и със сметката по разходите на раздялата. Желанието на Великобритания да напусне европейското семейство ще ѝ струва 60 милиарда евро, но дали тя ще ги плати и кой какво губи и дава ще се пазарим през следващите месеци.

България също ще почувства цената на раздялата – между 4 и 50 милиона евро ще ни струва дупката в настоящата бюджетна рамка, разчетена до 2020г. Преговорите ще определят цената.

Европейските лидери са единни - Великобритания трябва да изпълни всичките си финансови задължения до напускането си и чак тогава ще може да договаря бъдещите си отношения с Общността. 

     „Това няма да бъде никак лесен процес. Ще бъде съпътстван с много проблеми”, коментира президентът Румен Радев.       

„Искаме добри взаимоотношения с Великобритания и в бъдеще”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Няма да има безплатен обяд за Кралството, предупреди Берлин.

Освен финансовите си задължения Великобритания трябва да гарантира правата и на европейските граждани, пребиваващи там. Те са 3 милиона, а българите са 65 000.

„От това как Великобритания ще изпълнява финансовите си задължения зависи ние дали ще имаме допълнителна тежест в нашата годишна вноска към ЕС”, заяви Румен Радев.

По време на председателството си България ще е част от преговорния екип с Великобритания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.