Началото дадоха три хеликоптера

На Гергьовден България отбелязва Деня на храбростта! Честванията започнаха с водосвет на бойните знамена и продължиха с военен парад в София.

 

С ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ ОСВЕТИХА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА И ЗНАМЕНАТА-СВЕТИНИ - ГАЛЕРИЯ

Въпреки облаците над града, хиляди отидоха на парада. Военният марш беше приет от президента Румен Радев. А на площада присъстваше и по-голямата част от новото правителство, начело с премиера Бойко Борисов.

СНИМКИ ОТ ПАРАДА ВИЖТЕ ТУК

Малко преди 12:00 часа се проведе почетната смяна на караула пред президентството, което привлече много зрители. 

По темата

Денят започва да се чества още с формирането на войските ни. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

Тази година на площад „Александър Първи” маршируваха 1200 военни. Подредени са в 9 блока от всички видове войски. 

 

На парада не видяхме танкове, но видяхме представители на всички въоръжени сили. Началото на парада дадоха три хеликоптера.

Пред камерата на NOVA вицеадмирал Емил Евтимов, зам.-началник на отбраната, и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ съвместното командване на силите, поздравиха военните и техните близки с празника.

Малко преди 09:00 часа официалните гости заеха своите места за тържественото осветяване на бойните знамена. Сред тях са президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, председателят на НС Димитър Главчев и новият началник на отбраната - генерал-лейтенант Андрей Боцев.  

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.