Липсват средства за ефективна военна подготовка, коментира още президентът

„Днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите и липса на достатъчно средства за ефективна военна подготовка”. Това заяви държавният глава Румен Радев в реч след военния парад в София по случай празника на Българската армия.

С ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ ОСВЕТИХА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА И ЗНАМЕНАТА-СВЕТИНИ - ГАЛЕРИЯ

Според Радев последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили са били системно подценявани.

По темата

„Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности. Рязкото усложняване на геополитическата обстановка и призивът на ръководителите на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 % от БВП за разходи за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема“, каза президентът. 

По думите му 2016 г. е била повратна в отношението към въоръжените сили, тъй като парламентът прие проекти за модернизация и превъоръжаване и гарантира тяхното финансиране.

„Придобиването на съвременно въоръжение безспорно е необходимо, но не е достатъчно условие за модернизация на армията”, каза Радев. Според него трупаните с десетилетия проблеми не се изчерпват само със състоянието на техниката, а сложните процеси ще поставят на изпитание и политиците.

„Парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин. Това изисква ясна визия и принципност в изграждане на тези способности“, каза още Румен Радев.

По думите му е необходимо е усъвършенстване на нормативните уредба, която отдавна не е адекватна.

„Необходими са ресурси за водене на пълноценна военна подготовка. Необходима е висока военна експертиза и спазване на принципите на прозрачност, равнопоставеност и обективност при формулиране на изискванията, избора и договаряне на параметрите на новопридобиваната военна техника“, каза държавният глава.

 Освен това Радев коментира, че са необходими „категорични действия за пресичане на тревожния отлив от въоръжените сили, за тяхното доокомплектоване, за издигане на социалния статус на военнослужещите”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.