Той обяви решението си в социалните мрежи

Заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ Антони Тренчев напуска партията. Това обяви самият той в четвъртък вечерта. 

По темата

Ден по-рано Настимир Ананиев, който беше депутат в предишния парламент, също напусна ДБГ.

След неуспеха на изборите Меглена Кунева сдаде лидерския пост и до днес начело на ДБГ бяха зам.-председателите Антони Тренчев и Димитър Делчев.

Ето какво написа Антони Тренчев във Facebook:

"След дълго обмисляне взех нелесното решение да прекратя членството си в ПП “Движение България на гражданите”. Бяха изключителни пет години, изпълнение с битки на много фронтове, немалко победи, немалко поражения, повторени и потретени грешки, много извадени поуки, влиянието на които дълго ще резонира в мен…

Запознах се с прекрасни хора, напускам с приятели за цял живот. Имах шанса да бъда част от 43-то Народно събрание, да видя от първа ръка как се случват нещата в тази държава (и респективно как не се случват), видях най-доброто и най-лошото в хора, у които не подозирах, че такива страсти са способни да виреят. Благодарен съм за гласуваното доверие и подкрепата на тези, които са ми я давали през годините. Старал съм се я оправдавам. Няма да изброявам поименно, който трябва знае 

Причините за моето дистанциране са много. Изброени една по една едва ли биха достатъчно значими като доводи за някого извън екосистемата на нашата формация, но съвкупността им е важна и решаваща. С много неща не съм бил съгласен през годините, но политиката е колективно начинание и човек понякога, всъщност твърде често, прави компромиси. Решаващ тласък ми даде последният Национален съвет на ДБГ, на който се взе абсолютно погрешното според мен решение (срещу което гласувахме с доста хора, включително и председателят ни) да се отложи конгресът за неясно точно кога, при обявен такъв за юни месец. Тежко отстъпление от правилната посока, зададена от Меглена, посредством решението и да не бъде водач в листа на последните избори.

Още тогава изразих готовността си да си направя отвод (при евентуални номинации) за председателското място, стига това да не ни отклони от правилния път на качествена и реално промяна. Днес правя една крачка повече, синхронизирайки говорене с действия. На други в нашата формация детската мечта е да председателстват. Аз мечтая по-смело :) В началото на моя политически път един умен човек ми каза – “когато вече не казваш с гордост от кои си, мястото ти вече не е там”.

За съжаление усилията на нашия председател в оставка за истинска трансформация бяха умножени по нула. Аз в мимикрии не мога и няма да участвам, твърде високо мнение имам за себе си и за хората, към които такава мимикрия би била насочена. Нямаме нито времето, ни лукса, да се заблуждаваме – всички партии от така наречената десница или демократична общност, както гледам, че напоследък е модерно да се формулира, са в твърде лошо кондиция, ДБГ включително. Само радикална промяна в подхода би дало дори хипотетични шансове за някакво смислено присъствие в политическия живот на страната. Това не е самоцел, така че да осигурим временна заетост на 30-40 души. Важно е, защото действително като част от предното мнозинство успяхме да прокараме някои важни неща, които иначе нямаше да бъдат на лице днес и които бързо приехме за даденост. Трябва нов подход, които преминава през съвсем различно отношение към голямото животно в джунглата (ГЕРБ). Предмет на друг разговор (или монолог) е това обаче…
Не съм оптимист за това, което предстои в страната. Дано ме опровергаят, но вярвам.

Стана малко мрачно, затова да завърша на позитивна нотка. Спокойно, няма толкова лесно да се куртулисате от политическите ми размисли и анализи, периодично ще ви облъчвам с тях по темите, които са ми важни и където смятам, че имам компетенция. Така че - stay tuned. Всъщност по-добър завършек е класическото - stay hungry, stay foolish".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.