От Белия дом отричат твърденията на в. „Уошингтън поуст”

Доналд Тръмп - замесен в нов скандал. Американският президент разкрил класифицирана информация на руснаците по време на срещата му с външния министър Сергей Лавров в Овалния кабинет. Твърдението е на вестниците „Вашингтон пост” и „Ню Йорк таймс”. От Белия дом отричат, а в поредица туитове Тръмп нарече „свое право” да сподели информацията. 

По темата

„Вашингтон пост” твърди, че по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров и посланик Сергей Кисляк в Овалния кабинет Доналд Тръмп е издал топ секретна информация за план на ИДИЛ.

Толкова секретна, че Съединените щати не споделяли със своите партньори, а за нея знаели малцина и във Вашингтон.

Според вестника информацията е на държава-партньор на Америка, която не искала данните да стигат до Русия.

От Белия дом отричат. По нито едно време не са били издавани източници или методи на разузнаването. И президентът не е обсъждал нито една военна операция, която не е била известна преди това. 

Но опровержението на съветника по националната сигурност не е по информацията, изнесена в статията. Източниците на „Вашингтън пост” твърдят, че по време на срещата Тръмп излязъл от предварителния план на разговора и разкрил поверителни данни, от които руснаците сами могат да разкрият кой е тайния източник на информацията в Сирия.

„Във вестника знаем повече затова какво е говорил Тръмп и това, което ни разказват нашите източници е, че той е разкрил детайли за плана на ИДИЛ”, обясни Грек Милър, журналист.

Тръмп дори се хвалел пред руснаците, че като президент получава страхотни разузнавателни данни всеки ден.

В Туитър той защити действията си и написа, че като президент има право да споделя класифицирана информация и иска да накара Русия да засили борбата си с ИДИЛ.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.