В понеделник оставка подаде и заместникът на Иванчева Никола Вапцаров

Инициативният комитет, който издигна кандидатурата на кмета на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева, оттегля подкрепата си за нея. Това заявяват членовете на „За Зелен Младост” в отворено писмо.

Вече седем месеца сте кмет. Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата „За Зелен Младост“, е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация”, казват от инициативния комитет.

По темата

Те обвиняват кметицата за това, че все още не е инициирала промяна на устройствените планове за „по-приемливи нива на застрояване” в квартала.

Район Младост издаде разрешение за строеж на най-големия обект на територията на жилищния комплекс. Резултатът от Вашето медийно недоволство срещу този обект беше отстраняването на заместник-кмет и трайното излизане в болничен на главния архитект на района. Преговорите с инвеститора за подобрения в квартала отнеха няколко месеца, но бяха върнати в началната им точка. За тези преговори в цялост гражданите, и дори екипът, с който постигнахте изборна победа, не бяха информирани. Наблюдава се настойчива тенденция в посока затваряне и капсулиране на кметското ръководство”, се казва още в отвореното писмо.

От „За Зелен Младост” твърдят, че Иванчева кара подчинените си да работят „в стрес и страх от уволнение”, а всичко в администрацията било пълен хаос.

Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки. Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен”, пишат от инициативния комитет.

Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите”, заключават от инициативния комитет.

Напрежение в „Младост” събуди подадената в понеделник оставка от заместник-кмета Никола Николов Вапцаров. Той обяви решението си да напусне поста във Facebook.

В статуса си Николов обвинява Иванчева в некомпетентност, погазване на законите и гаври със служителите в администрацията.

"В допълнение на грубото погазване на закона, неразбирането какво се случва около Вас и ежедневните гаври със служителите в администрацията, Вие погазихте и каузата на "Зелен Младост". Вие забравихте защо бяхте избрана и с каква задача бяхте номинирана от гражданите. С една причудлива комбинация от чиста проба некомпетентност и жажда да си осигурите втори мандат, съумяхте да изпуснете всяка една възможност да спазите изборните си обещания", пише Николов.

Той твърди, че Иванчева е спряла "Младост", но не и строежите в „Младост“.

"Общината не работи и служителите, който работят в нея, работят в страх. Страх от това, че когато Ви дават преписка, вие не може да осмислите написаното в нея и ще сметнете, че Ви лъжат", заявява Николов.

В заключение той дава съвет към районния кмет Десислава Иванчева да подаде оставка.

"Ако милеете за „Младост“ и за вашите съграждани, подайте си оставката. Ако имате елементарен срам и минимално чувство за самооценка, би трябвало да Ви е болезнено ясно, че вие не ставате за тази длъжност. Трябва да признаете пред себе си, че вие нямате интелектуалните и лидерски качества да ръководите такова ведомство", заявява Николов.

Той заявява още на Иванчева, че е била  издигната като кандидат и подкрепена от „Нормална Държава”, само защото всичко останали хора, на които бе предложено да бъдат номинирани, отказали.

"Вие бяхте буквално последният човек, на който беше предложена тази кандидатура. Всички преди вас, които имат елементарно чувство за отговорност, отказаха, защото знаят колко е важен този пост. Само вие, като един типичен бай Ганьо, награбихте тази възможност.  Госпожо Иванчева, вие винаги ще останете част от нас, защото сме емоционално свързани, както доктор Франкенщайн със създаденото от него чудовище. И като споменах Бай Ганьо, ще завърша с мисъл от неговия брилянтен автор: „Пази, Боже, сляпо да прогледа!“, завършва поста си във Facebook заместник-кметът в оставка.

Георги Кадиев от "Нормална Държава" написа във Facebook, че се извинява на хората от "Младост": "Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно".

Общественият съвет на ж.к. "Дружба" 2 заяви, че Иванчева може да разчита на пълна подкрепа от страна на гражданите и то не само в район "Младост", но и на тези от "Дружба". 

“Десислава Иванчева трябва да продължи да работи за гражданите, за истинските и достойни граждани, а не за шепата анонимници, които се опитват да правят интриги. Дружбенци ще запишат видеа с послания за подкрепа на кмета на район “Младост”, заяви д-р Николай Георгиев от Обществения съвет на “Дружба” 2.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.