Предложението беше подкрепено от 98 депутати

Парламентът отхвърли мажоритарното гласуване. Предложението беше подкрепено от 98 народни представители от ГЕРБ и ВОЛЯ, както и един независим. Срещу тях застанаха 121 гласа на БСП, ДПС и партньорите на ГЕРБ в управлението - Обединените патриоти.

От ГЕРБ 87 депутати бяха „за”, от БСП 72 - „против” и 1 се въздържа. От Патриотите 26 депутати бяха „против”, от ДПС 23-ма - „против”, от ВОЛЯ 10 депутати бяха „за” и един независим депутат, който също гласува „за”.

По темата

Законопроектът е на ГЕРБ, а промените в Изборния кодекс предвиждаха да бъдат създадени 240 едномандатни избирателни района и гласуването да става в два тура. Предложението бе президентът да направи районирането.

Слави Трифонов след вота в НС: Ще има възмездие

Държавният глава днес коментира във Варна, че е категорично против това той да решава кои да са избирателните райони. Румен Радев заяви, че това не влиза в неговите задължения

По време на дебатите Георги Марков от ГЕРБ изтъкна, че българските граждани са имали достатъчно време да ползват тази пропорционална система и накрая демократично с гласа си да кажат, че не я харесват.

„Всяка избирателна система търпи своята еволюция заради потребностите на обществото. Днес, когато наблюдаваме това, което се случва около нас - купуването на гласове, ужасните практики - ме кара да мисля, че това, което предлагате, е връщането към едно минало незабравимо“, посочи от своя страна Валери Жаблянов от БСП.

Рамадан Аталай изтъкна, че ДПС се отказало от собствените си и партийни интереси и заставало зад националните.

„Предлагайки тези промени, ГЕРБ върви срещу националните интереси. С този мажоритарен вот голямата политическа сила, която ще влезе в парламента, ще управлява еднолично“, смята Аталай.

„Имаше достатъчно доводи в едната и другата посока, но когато са се произнесли 2,5 млн. български граждани, този дебат не е наш. Трябваше да го водим много преди президентските избори и референдум, за да се информира обществеността за ползите и загубите за гражданското общество. Ние казахме, че за нас мажоритарната система не е нещо, което смятаме, че трябва да бъде прилагано, но ще се съобразим с референдума. Обществото иска да гласува за личности”, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От ВОЛЯ обясниха, че ще подкрепят предложението за промени в Изборния кодекс, тъй като са твърдо за въвеждането на мажоритарен елемент. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.