Големият политик издъхна на 87-годишна възраст

Бившият федерален канцлер на Германия Хелмут Кол почина в петък на 87-годишна възраст.

Хелмут Йозеф Михаел Кол е роден на 3 април 1930 г. в семейството на Ханс Кол, който е държавен служител. Хелмут е третото дете в силно религиозно католическо семейство. По-големият му брат загива по време на Втората световна война.

По темата

Кол завършва гимназията „Макс Планк“. През 1950 г. се установява във Франкфурт на Майн, където следва право. Година по-късно се прехвърля в университета в Хайделберг, където продължава обучението си по история и политически науки.

През 1956 г. Хелмут Кол става асистент на Алфред Вебер. Две години по-късно става доктор по философия, след защитата на дисертацията си на тема „Политическото развитие и реконструкцията на политическите партии след 1945 година“. За определен период от време е професор в Хайделбергския университет.

През 1960 г. е избран за водач на Християн-демократическия съюз (ХДС) и заема този пост до 1969 г. От 19 май 1969 г. е министър-председател, а през 1971 г. се кандидатира за канцлер, но не е избран.

В периода 1966-1973 г. е член на Федералния съвет на партията. Едва през 1982 г. става канцлер на Западна Германия и остава на поста от 1 октомври 1982 до 27 октомври 1998. Председателства ХДС от 1973 до 1998 г.

Периодът от 16-те години на власт като федерален канцлер на Германия е най-продължителния от времето на Ото фон Бисмарк, в който позицията е заемана от един и същи човек.

Докато Кол е канцлер Германия се обединява политически, а по-късно под негово ръководство подписва и Маастрихтския договор, който се счита за началото на Европейския съюз в сегашния му вид.

При управлението на Кол германската марка бива заменена от еврото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.