"Той промени живота ми", заяви германският канцлер Ангела Меркел

Хелмут Кол беше точният човек в точния момент, когато ветровете на промяната задухаха над Източна Европа през 80-те години. Той промени и моя живот, за което съм му искрено благодарна”. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след вестта за кончината на бившият федерален канцлер на страната й.

По думите й той е разбрал, че има „исторически шанс да се преодолее десетилетното разделение на Германия” и го е използвал.

По темата

Според Меркел с умелите си държавнически действия Кол е спечелил доверието на съседните страни и е осигурил мирно обединение. 

Хелмут Кол беше велик държавник, велик германски политик и преди всичко велик европеец”, заяви германският външен министър Зигмар Габриел.

Кол е политикът, който има значителен принос за укрепването на френско-германската дружба. С неговата кончина загубихме голям радетел на Европейския съюз”, коментира френският президент Еманюел Макрон.

Хелмут Кол изигра ключова роля за прекратяването на Студената война и обединението на Германия”, се казва в съболезнователна телеграма на руския държавен глава Владимир Путин, изпратена до германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел.

Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взема премерени решения дори в най-сложните ситуации. В Русия ще го помнят като принципен привърженик за развитие на приятелските отношения между нашите страни, дал огромен принос за засилването на взаимноизгодното двустранно партньорство и добросъседството“, казва още Путин.

Новината за кончината на бившия канцлер и мой близък приятел е тежък удар за мен. Той ще ни липсва. Беше истински приятел на цяла Европа. Хелмут Кол вкара нов живот в европейския дом. Той градеше мостове с Изтока и Запада, не спираше да изобретява нови и нови проекти за европейското бъдеще. Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото”. Това написа в специално изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Хелмут Кол беше велик европейски идеолог и архитект на обединението на Германия”, написа в Twitter австрийският външен министър Себастиан Курц.

„Хелмут Кол е един от най-великите лидери в следвоенна Европа и е изиграл ключова роля за прекратяването на Студената война”, заяви бившият президент на САЩ Джордж Буш-старши.

Той отбеляза още, че Кол е посветил живота си на „укрепването на демократичните институции в своята страна и отвъд нейните граници”.

Работата рамо до рамо с моя добър приятел над мирното прекъсване на Студената война и обединението на Германия в рамките на НАТО остават едни от най-приятните моменти в моя живот”, увери още 41-годишният президент на САЩ.

„Аз съм дълбоко опечален от кончината на моят драг приятел Хелмут Кол, чието дългогодишно ръководство подготви Германия и цяла Европа за XXI век”, гласи изявлението на бившия американски президент Бил Клинтън, публикувано на сайта на фондацията му.

Той бе изправен пред необходимостта да отговори на едни от фундаменталните въпроси на своето време и то да отговори на тях правилно, за да може да направи възможно обединението на една силна, процъфтяваща Германия и създаването на Европейския съюз”, добави още Клинтън.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.