Ако бъде одобрена, тя ще поеме отговорностите за цифровизацията

Българският кандидат за европейски комисар - на изпит пред евродепутатите. Близо три часа продължи изслушването на Мария Габриел в Европейския парламент.  Ако бъде одобрена, в Европейската комисия тя ще отговаря за цифровизацията. 

СНИМКИ ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО ВИЖТЕ  ТУК

По темата

В началото на своето изложение Габриел говори на български език. "За мен е чест да бъда пред вас като кандидат за комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество. Надявам се да проведем конструктивен дебат как заедно можем да дадем още по-голям тласък на цифровия единен пазар", заяви тя пред евродепутатите. 

"Благодаря на българското правителство за оказаното доверие и на евродепутатите за подкрепата през последните осем години. Благодаря на европейските граждани, които са ми давали подкрепа и доверие във всички отстоявани досега каузи”, заяви Габриел. 

Тя посочи, че номинирането й за еврокомисар е възможност да продължи да работи за защитата на правата и свободите на европейските граждани.

Приоритетите на Габриел, ако бъде избрана комисар ще бъдат изграждането на единния цифров пазар, киберзащитата, правата на дигиталните потребители и създаването на  инструменти за борба в фалшивите новини.

"2-годишният мандат е кратък, затова ключът са приоритетите - пълното прилагане на политиките, одобрени досега. Ще работя с всички еврокомисари, със Съвета на ЕС и с ЕП открито, за да постигнем възможно най-широко съгласие”, добави Габриел.

В отговор на въпрос за цените на международните разговори, Мария Габриел коментира, че броят на международните разговори като цяло е намалял, тъй като се използват алтернативни начини за разговори.

„Продължава тенденцията за засилване алтернативните методи за телефонни обаждания и това ще окаже необходимия натиск върху мобилните оператори за намаляване на цените”, коментира Габриел и подчерта „За Европейската комисия решението  въвеждането на универсалната услуга”.

„Демократичните ни режими са изправени пред заплахите от кибератаки и критическата инфраструктура, здравеопазването, транспорта трябва да бъдат защитени”, коментира още Габриел.

„Много държа на културното многообразие на Европа. Трябва да защитим аудиовизуалните културни творби, създадени в Европа”, подчерта Габриел. 

По време на изслушването присъстваха и всички европейски депутати от ГЕРБ.  За да я подкрепят, в Европейския парламент пристигнаха и правосъдния министър Цецка Цачева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов.  

Какво следва? 

През следващия месец кандидатурата на Мария Габриел трябва да бъде гласувана в пленарната зала на Европейския парламент, а след това трябва да бъде одобрена и от Съвета. 

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.