Малкият Хамза никога няма да забрави как баща му изгаря жив след въздушен удар

Битката за Мосул наближава своята развръзка. След месеци на жестоки боеве, иракските войски, подкрепяни от САЩ, почти изтласкаха ИДИЛ от града.

Но заедно с джихадистите бяха сринати и цивилните. По време на сраженията те бяха използвани като жив щит от бойците на ИДИЛ и държани като заложници в домовете си. Тези, които опитаха да избягат, бяха разстреляни.

Оцелели пленници разказват, че ИДИЛ принуждавали малки деца да режат части от телата на заловените бойци. 5-годишният Шади, 11-годишната му сестра Хадия и брат им Фади, на 9 годинки, попадат в ръцете на джихадистите.

„Той дойде и ни каза: „Ти отрежи крак, ти – ръка, а ти одери лицето на този човек с ножа. В противен случай ще ви отнема от майка ви и ще ви убия и тримата. Всеки от нас получи мачете. Бяхме уплашени и сторихме каквото ни казаха”,  разказва Шади пред австралийската телевизия SBS.

Малко по-късно човекът умира… след като Шади забива нож в окото му.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОПУСТОШЕНИЯ ЖИВОТ НА МИРНИТЕ ГРАЖДАНИ

International Business Times цитира следната обява, поместена в джихадистки сайт: „Продава се обезчестен роб на 13 години. Тяло – слабо, високо. Цена: 9 хиляди долара” 

Голяма част от децата пък са обучавани да се бият. А отсреща на бойното поле са техните връстници.

10-годишният Хамза никога няма да забрави гледката на баща си, който изгаря жив след въздушен удар. Самият Хамза е тежко ранен. Но знае, че е късметлия. Защото още диша.

Редактор: Гергана Тенева 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.