Плажовете на Ситония буквално бяха залети от пороите

Истинско бедствие причини циклонът „Медуза” на гръцкия полуостров Халкидики, където традиционно почиват много българи.

Плажовете на втория ръкав – Ситония, буквално бяха залети от пороите. Дъждът вече спря, а ситуацията постепенно се нормализира, но последствията са много сериозни. Наводнени са постройки, каравани, палатки, отнесени са автомобили, пропаднали са пътища. 

Над 180 литра на квадратен метър се изляха там за повече от 18 часа - нетипични валежи за пика на сезона.

ОПАСНИ ПОРОИ: Силни дъждове потопиха части от Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хората разказват, че от 50-60 години не помнят такова бедствие. Евакуиран е къмпингът „Каламици”, както и пристанището Порто Куфо.

Община Ситония е поискала да се обяви бедствено положение. Туристите масово напускат курортите. Сред тях - и многото почиващи българи.

Пред екип на NOVA те разказаха, че дъждовете са започнали в малките часове на нощта и за минути станали обилни.

Циклонът "Медуза" се измества на изток и в момента се намира между Гърция и България. Той ще стане и причина на българското Черноморие да превали. Валежите обаче до обяд ще спрат и циклонът ще продължи своя път на изток към вътрешността на Черно море. Следобед слънцето навсякъде ще се върне.

Към момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпила информация за пострадали български граждани при проливните дъждове на Халкидики, съобщиха от МВнР. По информация на официалните гръцки власти най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици.

До този момент към мисията ни за съдействие са се обърнали двама наши сънародници, понесли материални щети и загубили документи вследствие на наводненията. Служители на консулството ще посетят засегнатите райони, за да окажат съдействие на засегнати български граждани на място. Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на генералното консулство в Солун: 0030 2310 829 210; 0030 2310 869 510; 0030 2310 869 520.

АКТУАЛНАТА ПЪТНА ОБСТАНОВКА И ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.