Той ще отговаря за нецелево разходване на средства

Бившият директор на НДК - обвиняем. Мирослав Боршош ще отговаря за безстопанственост и неправомерно харчене на пари.

Това обаче не е краят на сагата НДК. Според прокуратурата може да има както нови обвинения за Боршош, така и нови обвиняеми.

Мирослав Боршош се оттегля от НДК

Сагата НДК започна преди месец с прокурорска проверка на харчовете за ремонта, отстраняването на директора Боршош лично от Лиляна Павлова, връщането му лично от Бойко Борисов и накрая самият Боршош лично се оттегли, докато прокуратурата го провери. Него и парите за ремонта.

Сега прокуратурата установи, че Боршош е похарчил не за каквото трябва 1,7милиона лева от парите за евро председателството ни.

Според Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, за какво точно са изхарчени парите е следствена тайна по настояване на прокурорите.

„С тях са заплатени дейности, които не влизат категорично в целите, за които са отпуснати”, заяви Арнаудова.

„Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Всичко, което сме постигнали, е било по законен път, поисках, но не ми дадоха никакви доказателства”, отговори Боршош.

А прокуратурата го обвини и в безстопанственост, защото купил луксозен служебен автомобил  без това да е нужно.

„Това е само един от 4000 договора. Вероятно предстои повдигане на обвинение и за други такива престъпления”, заяви Арнаудова.

НДК вече има нов изпълнителен директор

А освен други обвинения за Боршош, можело да има и други обвиняеми. Съмненията паднаха върху Томислав Дончев - човекът наблюдавал работата на НДК, когато са извършени нарушенията.

„Вчера бях на разпит и съдействах на прокуратурата. Ако коментираме как работеше НДК – отзивите бяха добри, мен ме безпокоеше това, че е на загуба”, коментира Дончев.

„Ако се установи, че принципалът е бил сигнализиран и не е предприел нищо, той също ще носи отговорност”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

„Ако след края на това производство има съдебен процес и г-н Боршош бъде осъден за нещо, ще ме питате и аз ще поема отговорност защо съм направил подобна грешка”, заяви Дончев. 

АФЕРАТА "НДК": Според министри има милиони загуби и липса на отчетност

А на разпит ще бъдат викани още поне трима министри. 

Преди дни Боршош сам качи призовката си в социалните мрежи:

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.