Строежът струва 25 милиона лева и ще завърши през август догодина

Милиони загуби и липса на отчети за парите в НДК! Това заявиха пред депутати вицепремиерът Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова. В парламента заседава временна анкетна комисия, която беше създадена заради скандал с бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош. 

Въпросите на депутатите към министрите, които отговаряха за НДК, бяха много. Вицепремиерът Томислав Дончев, който първи наблюдаваше подготовката на българското председателство, обясни че за 2015 г. загубите на НДК били 9 млн. лв. 

По темата

„Четири пъти от ръководството съм изисквал бизнесплан”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. 

Томислав Дончев поясни, че така и не получил бизнесплан от Мирослав Боршош. Загубите на НДК продължили и през 2017-та. За първите 5 месеца на година те били 3 млн. лв, констатирала Лиляна Павлова. И тя не успяла да получи документи за управление на дружеството. 

„Не получих от изпълнителният директор правила за провеждане на обществени поръчки и график за провеждане на обществени поръчки”, коментира Лиляна Павлова, министър по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Месеци след старта на промените в НДК, строежът все още нямал одобрен работен проект. Ремонтът бил без инвеститорски контрол. Бившият директор на НДК Мирослав Боршош реагира писмено на обвиненията. И обясни, че изнесената информация е невярна. А, твърденията на Лиляна Павлова целят да отклонят вниманието от сериозното забавяне в подготовка на председателството. 

Сегашният принципал на НДК, министърът на културата обеща ремонтът да приключи навреме. И да бъде качествен. 

А твърдението,че заради забавянето на ремонта може да ни отнемат председателството, беше определено като фалшива новина. Иначе днес журналисти за първи път видяха и ремонта на зала „Св. София” на Партийния дом. 

Първоначално беше предвидено залата да е готова за българското председателство на ЕС и част от срещите да се провеждат именно тук. Но, заради решението на Великобритания да излезе от ЕС, ще е готова след българското домакинство на европредседателството. 

Строежът струва 25 милиона лева и ще завърши през август догодина. Така обновената зала ще изпълни поне една от функциите си е ще се превърне пленарна зала на парламента. 

"Изнесената информация от министър Лиляна Павлова пред Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства за разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС, е невярна и непълна. Нейните твърдения целят да отклонят вниманието от сериозното забавяне в логистичната и техническа подготовка на Председателството по причини, които не са от компетентността на ръководството на НДК. Министър Павлова търси да оправдае неуспешния си опит за отстраняване на професионалното ръководство на НДК и подмяната му с политическо такова. Всички решения, свързани с ремонта на НДК за Председателството, са колективни и с тях са ангажирани експерти от множество институции и ведомства, които са давали своите становища в целия процес. Категорично не споделям силовия опит покрай Председателството НДК да се преформулира от успешно работещ културен институт в мъртва инфраструктура за отдаване под наем. Това би било връщане към най-мрачните времена от историята на НДК", посочи в позиция Мирослав Боршош относно изказванията на министър Лиляна Павлова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.