Той е адвокат и ветеран в политиката

Рам Нат Ковинд положи клетва като 14-и президент на Индия, с което стана първият член на влиятелното националистко движение Бхаратия джаната, заел най-високия пост в страната, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Встъпването в длъжност на 71-годишния политик подобрява и представянето на далитите, които са в най-долния край на древната индийска кастова йерархия.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЛАГАНЕТО НА КЛЕТВА НА НОВИЯ ИНДИЙСКИ ПРЕЗИДЕНТ

Ковинд е адвокат и ветеран в политиката, който доскоро не се ползваше с широка известност. Той е дългогодишен член на Националната доброволческа асоциация, масово движение, което помогна за стартирането на политическата кариера на сегашния премиер Наренда Моди.

Лидери на опозицията обвиниха премиера, че използва президентските избори за пропагандирането на разединяващи възгледи, с които иска да превърне Индия в страна, в която хиндуизмът има водеща роля.

АЗИЯ ОТБЛИЗО: Фестивал на азиатската култура в София

В речта си при полагането на клетва Ковинд възхвали разнообразието на Индия и го нарече "основата, която ни прави толкова уникални".

"Покланям се на гражданите на тази велика страна и обещавам да оправдая доверието, което ми оказаха", заяви индийският президент Рам Нат Ковинд.

В Индия живеят около 200 милиона далити, навремето наричани "недокосваемите". Много от тях са подложени на социално и икономическо изключване, отбелязва "Ройтерс". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.