600 км каране, носене и бутане на колело за една кауза

Рекордьорът с колело по маршрута "Ком-Емине" Борислав Йорданов обяви, че започва своя "Велоносен поход" по билото на Стара планина през първата седмица на август. Планираната дата за старт е 1 август, а целите са две - да се популяризира планинското колоездене в България и маршрутът "Ком-Емине" като велосипеден, както и да се направи опит за нов рекорд по трасето.

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти - колоездачи, триатлонци и други.

Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото между връх Ком и Черно море за една кауза - разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Със своя "Велоносен поход" Борислав иска да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

31-годишният колоездач заяви, че ще се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на "Ком-Емине". Това значи, че той ще трябва да измине цялото разстояние от над 600 км, да направи над 20 км положителна денивелация и да изкачи и "подсече" над 100 старопланински върха за по-малко от 4 дни и половина.

Настоящият велосипеден рекорд по трасето е на Борислав, който през 2014 г. преминава маршрута без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до днес остава неподобрен, въпреки многото опити от други колоездачи. Походът е "велоносен", защото през немалка част от времето велосипедът се носи от колоездача. Причината е, че има участъци, невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане.

В социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и #velonosenpohod. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.