Няма ранени българи, съобщиха от МВнР

Няма постъпила официална информация от испанските власти за пострадали български граждани при терористичната атака в Барселона, Испания.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Посолството ни в Мадрид продължава да следи ситуацията и е в постоянен контакт с местните власти.

ВТОРИ АТЕНТАТ КРАЙ БАРСЕЛОНА: Кола се вряза в тълпа, има тежко ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

По последна информация на испанките власти при атаката са пострадали граждани на 35 държави: Франция, Великобритания, Египет, Германия, Люксембург, Испания, Холандия, Австрия, Мароко, Аржентина, Канада, Мавритания, Венецуела, Еквадор, Белгия, САЩ, Австралия, Филипините, Унгария, Кувейт, Перу, Пакистан, Румъния, Тайван, Ирландия, Турция, Гърция, Италия, Куба, Алжир, Македония, Доминиканска република, Китай, Хондурас и Колумбия. 

ТЕРОР В СЪРЦЕТО НА БАРСЕЛОНА: Миниван помете пешеходци, има загинали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Местните власти съобщават за вероятна връзка между взрив на къща на 17 август сутринта в крайморското градче Алканар, провинция Тарагона, опита за атентат в 1 часа през нощта на 17 срещу 18 август в Каламбрис, провинция Тарагона и атаката в Барселона. Това показва, че Каталуня е била подложена на мащабно терористично нападение, което се е развивало и има поне три оперативни фази. До момента не е постъпила информация за ранен или починал български гражданин при инцидента в Каламбрис. Движението в центъра на градчето е блокирано. Туристите и гражданите чакат разрешение от органите на реда, за да могат да излязат от своите къщи.

Испанското правителство обяви тридневен национален траур от днес до 20 август.

Днес в 12 часа местно време на площад „Каталуня” в Барселона ще се проведе официален акт за осъждане на атентатите, на който ще присъстват испанският министър-председател Мариано Рахой, както и лидерите на всички парламентарно представени испански партии.

Общественият транспорт в Барселона вече е почти напълно възстановен. Спирката на площад „Каталуня”, откъдето започна вчерашният атентат, остава затворена, както и две спирки на метрото в централната част на града. За семействата и роднините на пострадалите са отворени две зали на терминал 1 и 2 на летището в Барселона, където за тях се грижат представители на Червения кръст, каталунската полиция и гражданска защита.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.