14 души загинаха, а над 120 бяха ранени при кървавото нападение

Продължава разследването на терористичната атака в Барселона. Издирва се още заподозрян за в нападенията в Барселона и Камбрилс - Юнес Абуякуб на 19 години от Мароко. Има версия, че именно той е карал буса, с който с който беше извършено нападението. Има съмнения, че тийнейджърът може да е избягал във Франция.

За издирвания 22-годишен атентатор не се знае много. Живеел е в град Рипол, северно от Барселона. Както и останалите извършители, никога не е бил свързан с тероризъм.

Трима души от Рипол бяха задържани, като полицията не уточнява в какво ги подозира.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТЕРОРИСТИЧНАТА АТАКА В БАРСЕЛОНА ВИЖТЕ ТУК

По данни на властите, 14 души са намерили смъртта си при нападенията, а над 120 са ранените, от които над 40 са в критично или тежко състояние.

Граждани от над 30 различни националности са сред жертвите и ранените като сред тях няма българи.

Отговорността за нападенията в Барселона и Камбрилс бе поета от ИДИЛ. 

"Приоритетите ни в момента са два. Трябва да спасим тези, които са в болниците в Барселона и няколко други града. Знаете, че много от тях са гости от чужбина. От полицейска гледна точка, приоритет е да установим фактите около това нападение, да арестуваме престъпниците възможно най-бързо и да направим всичко възможно да няма повече такива тъжни и драматични събития”, заяви премиерът на Испания Мариана Рахой. 

Вътрешният министър на Испания  Хуан Соидо съобщи, че е напълно разбита е терористичната клетка, която стои зад нападенията, а испанското правителство реши да не повишава нивото на заплахата за сигурността и то остава четвърта степен. 

Какво знаем за терористите?

Полицията разпространи снимките на хората, които вероятно стоят атентата. Всички са млади и от марокански произход. 

Един от основните заподозрени за атентата в Барселона е мъртъв. 17-годишният Муса Укабир е бил един от петимата терористи, които полицията застреля няколко часа след атаката, в градчето Камбрилс.

Предполага се, че момчето е наело два микробуса, единият от които беше използван като оръжие на булевард „Ла Рамбла”.

Смята се, че терористичната клетка, в която са членували двамата, е наброявала над 10 души. Те вероятно са подготвяли много по-мащабен атентат, но по погрешка взривили бомбата, която изработвали.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.