Хиляди се събраха, за да чуят последния удар и го аплодираха шумно

Последен удар за Биг Бен. В понеделник точно в 12 часа на обяд британско време известната часовникова кула в Лондон замлъкна. През следващите четири години в нея ще тече ремонт. Хиляди се събраха, за да чуят последния удар на камбаната и го аплодираха шумно.

Биг Бен прозвуча за последно преди да замлъкне за 4 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

Биг Бен спря да бие, защото по сградата от XIX век се налагат ремонтни дейности. Това ще е най-дългият период в нейната 157-годишна история, в който часовниковата кула ще замлъкне.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Камбаната Биг Бен тежи 13,7 тона и бие на всеки час. Други четири по-малки камбани отбелязват отминаването на всеки четвърт час. Те се намират във високата 96 метра Кула на Елизабет, която е и най-фотографираната сграда във Великобритания.

Часовникът ще продължи да отброява времето, като камбаните ще се чуват само на важни събития като Нова година и други подобни поводи. В рамките на ремонтните дейности ще бъдат свалени и зъбците и стрелките на часовника, за да бъдат почистени.

Тъй като ще има известен период от време, в който часовникът ще бъде без задвижващия си механизъм, съвременен електрически мотор ще мести стрелките, докато бъде върнат оригиналният механизъм.

Също така за известно време лицата на часовника ще бъдат покрити, но винаги поне едно от тях ще остава открито, за да може лондончани да продължават да сверяват часа си по него.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.