Той се намира на гара Цепина

Единствената теснолинейка в България вече има свой музей. Той се намира в обновената с доброволен труд гара Цепина, по маршрута на теснопътния влак, на 8 километра от село Варвара.

Пищни тържества за годишнината на теснолинейката (ВИДЕО)

Над 100-годишната история на живописната жп линия в Родопите, която свързва Септември, Велинград, Банско и Добринище, е събрана в бившата гара Цепина. Закрита през 2002 г., гарата в момента е само спирка в дефилето на река Чепинска. Мястото е историческо. Именно там през зимата на 1943 г. партизани убиват двама полицаи, свалят пътниците от влака за Велинград (тогава Чепино), а самата мотриса се разбива в реката.

От две години насам гара Цепина се ремонтира с доброволния труд на над 20 души. Инициативата за превръщането й в музей е на Гражданското сдружение "За теснолинейката". Събрани са предмети, снимки и документи, които пазят историята на влака, който днес вече е атракция за туристи от цял свят.

Домът-музей на теснолинейката е само една от инициативите на групата ентусиасти, поставили си за цел да покажат на света чара и емоцията от това 125-километрово живописно пътуване в Родопите.

От септември тази година е възстановен и емблематичният за теснолинейката влак с името "Родопи", потеглил за първи път през далечната 1974 г. Композицията днес наподобява в максимална степен тази, пътувала преди 30 години. Има удобни вагони с килимчета и пердета.

Озвучителна инсталация за съобщаване на спирките засега няма, но от БДЖ обещават да възстановят системите в реновираните вагони.

Влак "Родопи" няма да има и бюфет, тъй като не са запазени такива вагони.

Музеят ще работи само един или два дни в месеца. Желаещите да го посетят могат да се свържат с реализиралите проекта чрез сайта им www.tesnolineikata.com или страницата им във Facebook и да заявяват, че искат да го разгледат.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.