За първи път тази година във въстановката ще бъде включено Марашкото знаме

По  стъпките на някогашните съединисти днес тръгва Петко Георгиев. За първи път тази година във възстановката на Съединението той ще е начело на Марашката чета.

Отбелязваме 132 години от Съединението на България (ВИДЕО)

Всъщност съвременният съединист е баща на едно дете. Той е библиотекар по професия срещу месечна заплата от 650 лева. Борбата, която води днес, не е за обединение, а за оцеляване.

Малцина са днес живите наследници на съединистите. 81-годишната Катерина Чобанова е горда потомка не на един, а на четирима четници, които заедно с Чардафон Велики тръгват от Голямо Конаре към Пловдив, за да свалят губернатора и да провъзгласят Съединението на България.

ДАЛЕЧЕ ОТ РОДИНАТА: В деня на Съединението говорят разделените (ВИДЕО)

Именно нейният прадядо свиква народа в центъра на Съединение, когато Чардафон Велики застава пред бунтовниците и обявява своя план за обединяването на България.

132-години по-късно в Националната библиотека се пазят важните ръкописи, които документират Съединението. Един от тях е манифестът на княз Александър Първи.

За първи път тази година във въстановката ще бъде включено Марашкото знаме. Изработено е от художник два месеца преди 6-и септември.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.