Той не отрича, че е взимал пари, но те са били регламентирани и с платени данъци

Правителството ще проверява обвиненията към Калин Митрев по така наречената "Азербайджанска афера". Финансовият министър Владислав Горанов поиска обяснения от представителя на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. То е свързано с това как името му е замесено в схемата. 

По темата

Междувременно самият Митрев заяви позицията си и пред NOVA. Според него скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова. Той не отрича, че е взимал пари, но те са били регламентирани, декларирани и с платени данъци.

Българското правителство обаче ще проверява кой на кого и какво е плащал. За щателна проверка, но в по-глобален план, настояват и от Партията на европейските социалисти.

„Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам”, заяви Митрев.

По думите му неговата експертиза е търсена заради дългогодишния му опит с големи проекти.

„Да се поставя под съмнение моята работа и моята професионална пригодност е абсурдно”, каза още той.

Според Асен Йорданов от разследващото електронно издание "Биволъ" обаче схемата ясно показвала как правителството на Азербайджан се "отплаща" за работата чрез неясни консултации.

Междувременно Калин Митрев вече е разговарял с финансовия министър, който по-рано заяви намеренията си да поиска обяснение за "българската следа в схемата".

„Дори без да го е поискал, аз съм длъжен да защитя и моето добро име, и за името на банката и дори за страната”, заяви Калин Митрев.

По същия начин той е обяснил присъствието на своето име в разследването и пред Европейската банка за възстановяване и развитие.

От своя страна разследващите журналисти са категорични, че става дума за пагубна практика, с която  диктатури си лъскат името пред света и плащат за това.

От президентството на Азербайджан заявяват, че нито президентът, нито членове на неговото семейство са свързани по някакъв начин с обвиненията, отправени в тези статии. Усилията за свързване на президента и семейството му с този въпрос са напълно неоснователни, предубедени и провокативни.

„Знаем, че именно Джордж Сорос и неговите поддръжници, които имат международна репутация на измамници, мошеници, фалшификатори и лъжци, и които действат срещу Азербайджан и неговото ръководство, са лицата зад тази кампания”, заявяват от президенството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.