По предварителни данни щетите в Карибите и САЩ са за най-малко 290 млрд. долара

Ураганът „Ирма” продължава да руши всичко по пътя си. Окото на стихията достигна Флорида и се движи на север по бреговете на американския щат. Потвърдена е смъртта на 28 души на Карибите, като три от жертвите са от Флорида.

Части от Маями са под вода, a 3,5 милиона домакинства са без ток. Милиони други са заплашени от прекъсване на електрозахраневането, а пълното му възстановяване може да отнеме седмици.

В ОКОТО НА БУРЯТА: „Ирма” взе 28 жертви

Въпреки че „Ирма” отслабна до втора категория, продължава да е изключително опасна – скоростта на ветровете все още достига до 160 км/ч. Много българи, живеещи отвъд Океана, са побързали да се евакуират, преди да дойде бедствието.

Българи в окото на урагана "Ирма"

Президентът Доналд Тръмп обяви цялата територия на щата за "зона на най-голямо природно бедствие".

Ураганът „Ирма" в Куба (ГАЛЕРИЯ)

„Всички спасителни екипи са много добре координирани. Лошата новина обаче е, че това е едно голямо чудовище. Надявам се, че няма много хора по пътя му. Не бихте искали да сте някъде там”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

„Ирма” удари САЩ и взе жертви - (ГАЛЕРИЯ)

Мощната стихия предизвика приливни вълни с височина над 2 метра в много райони на западното крайбрежие на Флорида. Три големи строителни крана бяха повалени от поривите на „Ирма”. 

Ирма" приближава Флорида (ГАЛЕРИЯ)

В понеделник се очаква ураганът да достигне Югозападна Джорджия.

„Целият щат ще бъде засегнат. Взимаме предпазни мерки във всяка една област. Със сигурност обаче има неща, които са извън нашия контрол”, заяви губернаторът на Джорджия Натан Дийл.

По предварителни данни щетите от преминаването на „Ирма” през Карибите и САЩ ще бъдат най-малко 290 млрд. долара.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.