Как минава денят на един роден пожарникар?

Пожарникарите обявиха, че се включват в поредния национален протест на полицаите. Според огнеборците, скоро страната ни ще остане без пожарникари.

Системата се оказва неперспективно работно място. Заплатите са ниски, условията - рискови, а хората били принудени сами да си купуват защитните облекла.

Проблеми много и все нерешени. От синдиката на родните огнеборци днес обявиха, че са им необходими 290 пожарникари, за да бъдат запълнени техните редици. Оказва се обаче, няма наплив от желаещи. Друг проблем в родната пожарна е липсата на защитни облекла. Необходими са 2000 защитни облекла. Така на практика в момента влизат незащитени в огъня. Как минава денят на един роден пожарникар?

Пожарникар: Носим дрехи втора употреба от цяла Европа (ВИДЕО)

В 7-ма районна пожарна служба в София работят 50 огнеборци. Гид в разходката из делника на родния пожарникар ни е Йордан Доканин. Огнеборец от 23 година. 

„Ние останахме единствената пожарна, която си отваря вратите ръчно”, разказва Йордан Доканин, 7-ма районна пожарна служба – София.

Това забавя времето за реакция с 15 секунди. А в огъня тръгват с бракувани шлангове. Нямат и облекла. Затова всички в пожарната са с различни униформи.

Скандал между синдикати и ръководството на МВР

„Ако под проблем с униформите, разбираме това да облечем и последния пожарникар и полицай с най-модерните униформи, сигурно винаги ще има проблеми, за мен такъв проблем няма. Складовете са пълни, да даваме зимни, а летните ги няма, ама ние върнахме поръчката заради грешка”, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Освен липсата на облекла родните пожарникарят работят и в сгради, където не е правен ремонт от поне 30 години. За да подобрят условията от МВР започват ремонти с евросредства. За 8 милиона лева ще бъдат санирани сградите на пожарните в 22 области в страната.

Протест ще има. Огнеборците искат нов закон, защитни облекла и достойно възнаграждение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.