Предстои да му бъде отнето правото да пребивава в страната

"Имамът в централната джамия в Брюксел е изключително радикализиран, консервативен и опасен за нашето общество и за националната сигурност", съобщи белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен.

Имамът е гражданин на Саудитска Арабия. Предстои да му бъде отнето правото да пребивава в страната. "Контролът над финансирането на джамиите в Белгия е държавен приоритет и ще бъде затегнат", добави държавният секретар. 

Най-големите терористични атаки в Европа за последните години

Саудитска Арабия е стопанин на централната джамия в Брюксел с дългогодишен договор. Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм, съобщава БТА.

ООН: Потокът от европейци в ИДИЛ рязко намаля

Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафисткия прочит на исляма, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам. От 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата.

Съмнения за антракс затвориха джамия в Брюксел

През юни Федералният парламент на Белгия прие резолюция за преразглеждане на отношенията с Рияд. Документът съдържа призив федералните власти да прекратят продажбата на оръжие за Рияд. Годишно белгийските оръжейници печелят около един милиард евро, като 60 на сто от производството им бива изнасяно за Саудитска Арабия. Валонският оръжеен комплекс осигурява работа на 15 000 семейства и е основна част от местната икономика.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.