Можеше ли измамата да бъде предотвратена?

Още преди 5 години Спас Василев е бил обявен за общодържавно издирване. Предполага се, че той стои зад фалшифвия Facebook профил на Александър Николов. А междувременно расте броят на измамените. 

Мащабната схема е започнала още през 2010 година, а Спас от Кочериново е манипулирал само близки и познати.

"Човекът, който стои зад профила на Александър Николов, е действал като по учебник". Това заяви за "Здравей, България" преподавателят в УНСС Георги Малчев.  

Александър Николов е несъществуващ човек, който успя да заблуди стотици изявени личности в България. Той измами десетки в социалните мрежи с продажба на невалидни самолетни билети.

Според Малчев, той е погалил егото на жертвите си и ги е накарал да се почувстват значими. 

Смята се, че зад измисления образ се крие Спас Василев, който преди години попада под погледа на полицията точно заради измами с фалшиви билети. Сред жертвите му през 2011-а година е и неговата учителка по музика Радка Тодорова. Тя и още 11 души му дават пари за билети до Милано. Сред тях има и военен прокурор. 

"Потърпевшите щяха да го пребият, спасих го. После подадох жалба в районното в Благоевград. Накрая делото бе приключено поради неизвестен извършител", разказва Тодорова, учителката по музика на Спас Василев, за когото се предполага, че стои зад Facebook измамника Александър Николов. 

"Той в училище беше прекрасно същество, отличник, общителен. Нещо се е пречупило при него, докато следваше във Франция", смята тя.  

Според нея той не дйства сам, а вече е част от схема.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Как да се предпазим от измами в интернет? (ВИДЕО)

15 неща, които Facebook знае за своите потребители (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.