Политици у нас и в европарламента коментираха решението на парламента в Тирана

Исторически момент и сериозен успех. Така политиците у нас и в ЕП определиха решението на албанския парламент, с което беше признато българското малцинство в страната.

В първоначалния вариант на проектозакона бяха изредени много други малцинства, но не и „българско”. Тази седмица обаче това беше поправено.

ИСТОРИЧЕСКИ ПРОБИВ: Албания призна българското малцинство

„Исторически пробив за България. След 104 години току-що Република Албания призна българската етническа общност в страната. Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех", написа още снощи премиерът Бойко Борисов.  

Външният министър Екатерина Захариева благодари на албанските парламент, премиер и външен министър за решението. По думите й с приемането на закона се възстановява историческата справедливост.

„В една демократична държава, една държава, която иска да бъде член на ЕС, е важно да не се пречи на хората да се самоопределят, когато те се самоопределят като българи, когато има исторически факти", заяви Захариева.

Екатерина Захариева благодари и на българското малцинство в Албания.

„След историческия пробив в отношенията с Македония вчера България постигна още един успех в политиката си на Балканите! Поздравявам всички родолюбци, които осъзнават важността на този акт”, написа вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Това е венецът на общите усилия на политици, общественици и борци за запазване на българщината, които се обединиха, независимо от политическите си убеждения, в името на правата на българските общности по света. Този акт показа, че когато България има ясна цел и използва пълноценно своите външнополитически ресурси, всяка задача е изпълнима”,  пише още Каракачанов.

Българските представители в Европейския парламент излязоха със съвместно съобщение относно признаване на българското малцинство в Албания.

„Това е исторически ден. Българската общност се опитва да получи права от 104 години, особено интензивно усилията бяха  подновени през последните няколко години”, заявява Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ), Ръководител на българската делегация в ЕНП. „Това показва, че можем да постигаме национални каузи, когато всички гледаме в една посока. Този въпрос обедини премиера, евродепутати, правителство и Народно събрание. Благодарност и за усилията на българските организации в Албания и всички приятели на българската общност и на България в Република Албания. Не на последно място благодарност и към европейския подход на нашите приятели и колеги от албанския парламент. Отново се доказа, че европейската интеграция е единственият начин за решаване на исторически проблеми в нашия регион и допринася за това, тъмните сенки от миналото да избледнеят”.

 „Признаването на българското малцинство в Албания е плод на дългогодишни усилия и важна крачка на една страна от Западните Балкани по пътя към евроинтеграцията ѝ”, заявява Светослав Малинов (ЕНП-ДСБ). „Защитата на малцинствата ще играе все по-важна роля с оглед на европейската перспектива на страната и региона. Мирното съжителство в рамките на Европейския съюз изисква от всяка държава кандидат-член максимална толерантност и дълбоко разбиране на този принцип. Невинаги мнозинството е в състояние да постигне тази цел и именно затова е нужно политическо лидерство”.

 „Признаването на българското малцинство в Албания е сериозен успех - нашите сънародници категорично не трябва да бъдат използвани като разменна монета в чужди геополитически сметки или да стават жертва на натиск от кръгове, приближени до Никола Груевски. Общата позиция на българските евродепутати е силен призив, който беше чут от албанските власти. Очаквам новия закон за малцинствата да гарантира правата на българите в Албания в съответствие с международните стандарти и препоръките на ЕС”, заяви Сергей Станишев (С&Д-БСП), Ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

 „Свидетели сме на исторически момент. Беше направена историческа крачка, която възстановява историческата справедливост и разбива тежки фалшификации за българските общности на Балканите”, заявява Ангел Джамбазки (ЕКР-ВМРО). „Благодаря на колегите, с чиито общи усилия успяхме да постигнем този резултат. Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е положителна стъпка в развитието на отношенията на Балканите. Спазвайки европейските препоръки, Албания показва, че има желанието и волята да работи активно за бъдещо членство“.

 „Групата на алианса на либералите и демократите в Европа и особено делегацията на Движението за права и свободи в нея последователно работи в защита на правата на малцинствените групи в Европа. Това е с още по-голямо основание така, когато става въпрос за зачитането на права и свободи на наши сънародници. Ето защо, целенасочената подкрепа по отношение на инициативата за признаване на българското малцинство в Албания е от особено значение за нас“, заяви Филиз Хюсменова (АЛДЕ-ДПС).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.