Става дума за "Ръша тудей" и "Спутник"

Администраторите на Twitter ще блокират поместването върху платформата на микроблога на реклами, качвани от акаунти на руските медии "Ръша тудей" (РТ) и "Спутник", предаде Ройтерс. 

Според съобщението на Twitter решението, което влиза в сила незабавно, е взето въз основа на заключението на разузнавателната общност в САЩ, че двете медии са се опитвали да се намесят в изборите в САЩ през 2016 г. от името на руското правителство. 

В неподписано изявление на сайта си Тwitter заявява, че намесата в избори "не е нещо, което искаме" в тази социална мрежа и посочва, че е водила собствени разследвания на РТ и "Спутник", уточнява БТА.

"Това решение не бе взето с лека ръка и сега предприемаме тази стъпка като част от ангажимента си да защитаваме почтеността на ползването на Тwitter от потребителите", заявява компанията.
Twitter съобщава, че е спечелил от платените реклами на РТ около 1,9 милион долара и ще дари тази сума "в подкрепа на външни изследвания как се използва Тwitter в граждански инициативи и по време на избори".

Компанията уточнява, че ще позволи на РТ и "Спутник" да поддържат свои редовни акаунти без реклами.

Миналия месец Тwitter каза, че са блокирани около 200 руски акаунта след разследване на опити за онлайн намеса в изборите. 

Англоезичната руска телевизия "Ръша тудей" заяви в сайта си, че отделът по продажбите на Туитър й е оказвал натиск през 2016 г. да отделя големи суми за платени реклами преди изборите в САЩ.

"Колкото повече пари похарчи РТ, толкова по-голям досег с американските избиратели ще й донесе Тwitter", казали според телевизията представителите на отдела по продажби на Тwitter.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.