Става ясно дали Карлес Пучдемон все пак ще се опита да се върне на работа

Ще бъде ли арестуван каталунският лидер Карлес Пучдемон. Това е главният въпрос в Испания в първия работен ден след отнемането на автономията на Каталуния.

Междувременно предварително обявената многодневна стачка в Барселона не започна. От синдиката заявиха, че тя се отменя, но само за днес. Какво ще се случи през следващите дни – тепърва ще стане ясно.

През почивните дни Барселона беше парализирана от протести както за независимост, така и за оставане в Испания. Стотици хиляди излязоха по улиците. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В БАРСЕЛОНА

Испанските власти са категорични, че Карлес Пучдемон вече не е премиер. Той може да се кандидатира на предсрочните регионални избори през декември, ако дотогава не е в затвора, заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис.

"Не знам какви ще са съдебните действия до 21 декември. Ако отиде в затвора до този момент, то той мисля не е лишен от правото да участва в изборите", отбелязва Дастис.

Той не изключи, че днешната криза в Каталуния може да доведе до разширяване на статута на автономията на провинцията.

"Изключвам независимостта, но не и голяма автономия, въпреки че и сега това един от регионите с най-широки пълномощия и компетенции не само в Испания, но и в целия свят", заяви Дастис.

Припомняме, че в петък парламентът на Каталуния обяви независимост, но Сенатът на Испания одобри предложението на правителството в Мадрид да бъде задействан член 155 от конституцията, който досега не бе прилаган. Чрез него Мадрид силно ограничава автономията на Каталуния и отстранява от длъжност Карлес Пучдемон, както и цялото регионално правителство. Над 90% от участниците в местния референдум гласуваха за независимост на Каталуния, но самите участници бяха по-малко от половината от каталунските избиратели.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.