Шефът на организацията отвъд Океана коментира изказването, че спасяването на почти 50 000 български евреи е заслуга на Червената армия

Главният изпълнителен директор на Американския еврейски комитет Дeйвид Хаpиc направи изявление по повод думите на говорителката на руското външно министерство, че спасяването на почти 50 000 евреи през Втората световна война е заслуга на Червената армия, а не на България.

Москва и София в спор за спасяването на българските евреи

Това невярно твърдение е безочлив пример за исторически ревизионизъм в най-лошия му вид. Аз дълбоко уважавам огромния съветски принос за победата над нацистка Германия. Никоя друга съюзническа държава не понесе по-тежки човешки жертви от Съветския съюз, изправяйки се срещу Берлин и неговите партньори от Оста. Тези усилия включваха освобождаването на Аушвиц- Биркенау, позорния нацистки концентрационен лагер. И напълно разбирам, че България бе част от тази Ос, следователно – на грешната страна на войната. Има обаче едно голямо „но” – въпреки зависимостта й от Берлин, през 1943 г. България се надигна и извърши нещо забележително – не се подчини на нацистките заповеди и защити почти 50 000 български евреи от депортация и почти сигурно изтребление. Много хора смело се включиха в тази героична спасителна кампания, която е призната с благодарност от Яд Вашем (официалния израелски мемориал на Холокоста – бел. ред.), историците на холокоста и от самите оцелели евреи”, казва Харис, цитиран от „24 часа”.

Той подчертава, че „българското минало не е идеално, защото 11 000 евреи от Тракия и Македония под българска окупация бяха депортирани в лагерите на смъртта и това никога няма да бъде забравено”.

Радев за изявлението на руското МВнР: Или е провокация, или непознаване на историята (ВИДЕО)

След войната България похвално разреши на оцелелите евреи да емигрират в Израел след възраждането му през 1948 г. – нещо, което мнозина желаеха да сторят. Сега Москва иска да си присвои заслугата за ролята на българите в спасяването на евреите. Това е пореден пример за опитите на Русия да изопачи историята и да се намесва в живота на съседите си и на бившите сателитни държави”, категоричен е Харис.

А ето и какво гласи политическата позиция по въпроса, приета от най-висшия управителен орган на Организация на евреите в България „Шалом“ – Отчетно- изборната конференция на организацията на 4 декември 2011 г.:

1. В годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта. Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на българите евреите ще бъдем винаги благодарни.

Въпросителни от седмицата: Защо Москва твърди, че е спасила българските евреи?

2. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, по времето, в което тези територии са били под българска администрация в годините на Втората световна война, е исторически факт, който не може да бъде отречен. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им. Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство. Затова е важно българско правителство, по време и на място, което то прецени, да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.

3. Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.