В града има засилено полицейско присъствие

Уникално златно съкровище беше открито случайно при полицейска акция в Казанлък. Става дума за накити и монети от периода на средновековието. Все още не е ясна стойността на находката, но археолози предполагат, че тя е уникална за Балканите.

Златното съкровище е открито в багажник на автомобил. Първоначално хората в колата са казали, че в тази кутия имало шахматни фигурки. Полицаите обаче поискали кутията да бъде отворена пред тях. Вътре имало огърлица от полускъпоценни камъни, златни наушници, колиета, обеци и 7 монети. 

Спецслужбите откриха старинни предмети при иманяри (СНИМКИ)

„Не са имали каквито и да е регистрации като нумизмати, така че отпада версията тези неща да са част от някаква частна колекция”, коментира окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Според експерти, находката датира от периода на Второто българско царство.

„Най-вероятно става дума за съкровище на една принцеса, на високопоставена дама, така да го наречем, от 13-ти - 14-ти век”, коментира археологът проф. Николай Овчаров.

Задържаха 38 старинни монети на пункт "Връшка чука" (СНИМКА)

Двамата задържани мъже засега мълчат от къде са откритите предмети. Археолозите обаче предполагат, че са от района на Крън - някога един от най-големите средновековни градове в България.  

Кметът на Казанлък се надява да постигнат съгласие с шефа на Националния исторически музей и съкровището да остане в колекцията на Казанлъшкия музей.

Разследването трябва да покаже дали  накитите и монетите са били приготвени да бъдат изнесени от страната. Двамата задържани остават в ареста. За подобно престъпление законът предвижда затвор до 6 години. 

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.