Арестувани са петима души

Спецслужбите заловиха организирана престъпна група иманяри. Арестувани са петима души. Иззети са 325 метални предмета, 269 монети, пръстени, керамични съдове и ножове от епохата на Античността и Средновековието.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЦЕННИТЕ ПРЕДМЕТИ

Операцията е била проведена на 14 декември от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), колегите им от секторите БОП в Стара Загора, Хасково, Кърджали и на областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив.

По темата

В продължение на една година службите са наблюдавали престъпната група, която е действала в областите Смолян и Пловдив. Тя е издирвала, съхранявала и предлагала културни ценности. Установени са и множество съучастници.

Иззети са гривни, пръстени, накити, бронзова фигурална пластика, фибули, коланни апликации и други. Сред монетите се отличават златни византийски солиди, сребърни римски императорски монети /денар/, както и тракийски и македонски монети /Филип II/. 

Намерени са също така 11 металдетектора с антени, зарядни устройства, пити, батерии, слушалки; два преносими и един настолен компютър; две флаш-памети; 962 боеприпаса за огнестрелно оръжие от различен калибър; револвер; пушка без сериен номер; 11 мобилни апарата.

За 24 часа са задържани двама жители на Смолян - на 51 и 57 години, 59-годишен мъж от село Хвойна и двама от смолянското село Павелско - на 47 и 43 години

Те са привлечени под наказателна отговорност. След изтичане на полицейските мерки за задържане са им наложени мерки „парична гаранция“. 

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура.