Вижте какви решения предлагат специалистите

За два дни три катастрофи отнеха животите на 11 души, а ранените са десетки. Какви са причините за голямата катастрофа край ловешкото село Микре в петък, при която загинаха 9 души и десетки бяха ранени. Ден по-късно на същия участък от пътя София - Варна загина друг човек.  А в неделя премиерът свика спешна среща във връзка с инцидентите.

КАСАПНИЦА НА ПЪТЯ: 9 жертви и 19 ранени след челен удар на пътнически автобус и камион (ВИДЕО+СНИМКИ)

Какво е решението според специалистите?

„В рамките на 48 часа след катастрофата край с. Микре още два човешки живота бяха отнети при катастрофа в същия участък. През този един месец никой не си направи труда да направи анализ и да изработи стратегия срещу тази безсмислена война по пътищата. Не могат да се сложат колани на всички автобуси, защото там има специално място, където коланите трябва да се сложат. Така че това не е най-добрият вариант. Освен това трябва да се задължат пасажерите сами да си слагат тази колани, което е отговорност на фирмата или на водача”, заяви в студиото на „Здравей, България” Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

КАДРИ на автобуса-ковчег, отнел живота на 9 души (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той отправи предложение – да се реагира превантивно, за да се предотвратят трагедиите на пътя. И даде пример с тунела „Витиня”, където цяла седмица има мъгла с видимост под 50 метра.

„Никой от Агенция „Пътна инфраструктура” не застана с лампа, за да сигнализира”, каза още Йонко Иванов.

Какви са причините за жестоката катастрофа край Микре? (ВИДЕО)

„Този път е ремонтиран съвсем наскоро – мантинели, маркировка и изсичане на храстите. Проблем с пътя няма, но това е участък, на който според мен се кара неразумно от някои от водачите”, заяви инж. Светослав Глосов от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. И предложи: да се сложи широка червена шумяща разделителна ивица между двете ленти. 

СЛЕД КАТАСТРОФАТА КРАЙ МИКРЕ: Жена е с опасност за живота (ВИДЕО)

„Допускам, че една от версиите за трагедията край с. Микре е неправилно изпреварване. Другата версия е внезапно възникнала повреда в моторното превозно средство или нещо се е случило със здравословното състояние на водача”, заяви за „Здравей, България” следователят Георги Илиев, който е разследвал различни инциденти в транспорта.

И добави: „Скоростта е тази, която убива. От АПИ трябва да направят анализ защо точно там стават толкова често пътно-транспортни произшествия”. 

13-годишно момче е загинало в поредната катастрофа край Ловеч (ВИДЕО)

Поредна жертва на нова тежка катастрофа в Ловешко

ДЕН НА ТРАУР: Перник скърби заради жертвите от катастрофата край с. Микре

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.