В документа досега е заложен процент по-висока вноска за пенсия и увеличаване на възрастта за пенсиониране

Окончателно през тази парламентарна седмица депутатите ще гласуват бюджета на България за догодина. Първо ще се обсъждат парите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. 

БЮДЖЕТ 2018: Повече пари за здраве и осигуряване, данъците – без промяна

Според гласуваното досега, заложена е с процент по-висока вноска за пенсия и увеличаване с по два месеца на възрастта за пенсиониране. 

От средата на 2018 година пък всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%. Минималната пенсия ще стане 207 лева, а размерът на максималната ще стане 910 лева. Опозицията обвини управляващите, че са заложили нереалистичен бюджет, като той е по-нисък от приходите, които те реално ще генерират и обясниха, че това се прави, за да може управляващите да могат да се похвалят с преизпълнение на бюджета и да кажат, че ще дадат пари за коледни и великденски надбавки. 

"Тези 140 млн.лв., които ги предлагаме могат да дойдат от приходи за осигурителни вноски", заяви Хасан Адемов от ДПС. 

"Трябва да сте наясно управляващото мнозинство, че подценявате всеки бюджет. Не ви ли стана ясно, че вече сте разконспирирани?", попита Георги Гьоков от БСП. 

"Вие с преизпълнението на бюжета за приходи за следващата година ще дадете т.нар. великденски и коледни надбавки", добави Хасан Адемов от ДПС. 

"Относно популизма, г-н Гьоков, има намаляване на дефицита на ДОО. Вие с вашето предложение искате отново са върнете този дефицит", каза Ирена Димова от ГЕРБ. 

Бюджет 2018 г. мина на първо четене в парламента

През следващата година Здравната каса налага мораториум върху новите лекарства и така предизвика протест на пациенти. Що се отнася до бюджета - досега народните представители решиха, че през 2018 г. ще бъдат похарчени над 39 милиарда лева, а приходите в хазната се очаква да бъдат с милиард по-малко - 38 милиарда. Като дефицит се залага 1 милиард. 

Депутатите намериха време да се скарат и за политика. Този път ДПС направи декларация от трибуната на Народното събрание срещу решението на ВМРО в неделя да излезе с факелно шествие срещу Ньойския мирен договор. Това предизвика критики и спорове както от страна на ДПС, така и от "Обединените патриоти". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.