Според евродепутата в момента в целия регион върви геополитическо препозициониране

Вече не само в Йерусалим, а и в други части на света има напрежение заради решението на Доналд Тръмп да признае Свещения град за столица на Израел. 

По темата

„Без съмнения решението на Тръмп е историческо, макар че то не е решение на сегашния президент, а е от 1995 г., което всеки път се отлага от всеки държавен глава. Някои казват, че е провокация, че го прави заради вътрешнополитически причини, а трети казват, че хваща бика за рогата. При всички положения мирният процес в момента не върви на никъде, тоест, има един замразен мир”, заяви в „Здравей, България” евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Според него в момента в целия регион върви геополитическо препозициониране. От едната страна са Иран, Турция и Русия, а от другата – Израел, Саудитска Арабия и САЩ.

Турският президент е последователен в антиизраелската си политика, като вчера достигна до антисемитизъм с определението, че в Израел са терористи. Това е твърдението на най-крайните палестинци”, на мнение е Джамбазки.

Ердоган се опитва да ревизира всички граници. Меси се във вътрешните работа на всички съседни държави, включително на България. Той вижда, че е притиснат тежко от края на войната в Сирия и се притеснява, че американците ще обърнат внимание вече на Турция и кюрдския въпрос”, смята евродепутатът.

Той коментира и Лозанския мирен договор и това по какъв начин засяга България.

„Спорът между Гърция и Турция е нелеп, защото става въпрос за българско население. Ердоган се опитва да бъде защитник на всички мюсюлмани”, заяви Ангел Джамбазки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си