Тези медикаменти нямат с какво да бъдат заместени, твърди депутатът от ДПС

"Мораториумът за лекарствата е едно от най-грешните управленски решения. Той е признание, че управляващите не могат да се справят с безконтролното нарастване на разходите за лекарства". Това заяви за "Здравей, България" депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Той определи решението на управляващите да забранят изплащането на нови лекарства през годината като "израз на безсилие или нежелание". 

В четвъртък става ясно, че мораториумът върху новите лекарства и терапии остава. Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев след емоционален дебат, който премина в лични изповеди.

"На здравеопазването не трябва да се гледа като на сбор от цифри, които оформят някаква бюджетна рамка. Дори само един пациент да остане без лекарства, това е огромен проблем", коментира д-р Адемов, като допълни, че това е само една частична дискусия в сферата на здравеопазването. 

Мораториумът върху нови болници - решение или геноцид?

Той изтъкна, че лекарствата, засегнати от мораториума, са сами в група и нямат алтернативи: "Тези т.нар. "иновативни молекули" са в режим на патентоване. Те няма с какво да бъдат заместени". 

И беше категоричен: "Няма как с мораториум да спрем развитието на фармацията". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.