През тази година видяхме доста съдебни процеси срещу политици с малко резултати

Битката на последните няколко години е съдебната власт. Тя продължи и през тази година. През тази година видяхме и доста съдебни процеси срещу политици с малко резултати. За една година десетки министри, кметове и депутати се сдобиха с обвинения. Държавата впрегна всички сили да се бори с корупцията и то тази сред елита на държавата. Но това кой и как ще пребори корупцията по-добре скара хората във властта.

Плевнелиев е призован като свидетел по делото за изтребителите

Докато те спореха кой ще хване корупцията по високите етажи на властта - ниските етажи на престъпността процъфтяваха. Имаше убийства, имаше грабежи, имаше отвличане. Взривяваха банкомати, малтретираха деца. Повечето престъпления останаха в графа "неразкрити" и извършителите им все още са сред нас. Сред нас обаче не е Цветан Василев - най-издирваният обвиняем. Рекордно дело - за над 2,5 милиарда и рекорден обвинителен акт - цяла стая с папки. Делото тепърва започва, някой вече са към финал. Присъди чуха акушерката Емилия Ковачева и Петко от Лясковец - мъжът, застрелял командос по време на акция.

Пореден етап на делото срещиу бившия военен министър

2017-а – година, белязана от думата „корупция”. И операцията започна - с обвинения, първо за бивши министри. Общо 8 бяха уличени в престъпления - Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Румен Овчаров, Делян Добрев, Даниел Митов и Илко Семерджиев. Последва Веселин Марешки, а след него и депутатите.

Дянков, Трайков и Прокопиев официално са подсъдими

Първи на подсъдимата скамейка, чакайки присъда, се нареди военният министър Николай Ненчев. Обвинението за престъпление по служба долетя на крилете на изтребителите МиГ-29. А срещу него на свидетелската банка се изправи пилотът на изтребителите - президентът Румен Радев.

ЕКСКЛУЗИВНО ПО NOVA: Говори производителят на колбаси от аферата „Суджукгейт”

Продължиха и обвиненията - за купуване на суджук срещу Живко Мартинов от ГЕРБ. Обвинение за суджук по специална рецепта, уж за премиера. И за купуване на гласове срещу депутата Манол Генов от БСП.

И борбата с корупцията продължи навсякъде. Първо в кметствата Галиче Златица, Челопеч, Пловдив и Батак – за батака в обществените поръчки и финансите на общините. А освен да се говори, президентът поиска и да се стигне до присъди.

И най-високото ниво започна да обсъжда как да пребори престъпленията на най-високо ниво. Че трябва да има присъди се съгласиха всички. Кой най-добре може да пребори голямата корупция във властта – хората във властта обаче не се разбраха.

АФЕРАТА "ЦУМГЕЙТ": Прекратиха проверката по скандала

И властта избра – нов закон и нови правила. Кой да бори корупцията по високите етажи на властта да избира властта в парламента, а след това всички обвинени да отиват в спецсъда.

Има ли наистина престъпление ще решава спецсъдът, а те пък нямали място да приемат делото и поредния министър. Буквално. Държавата решила да бори корупцията по високите етажи, но етажите на съда не били достатъчни. Решение на проблема от съда потърсиха при премиера.

Лозан Панов: Не се страхувам за живота си, но не мога да бъда безразсъден

Конфликтите, съвсем не на шега, продължиха между Лозан Панов и Сотир Цацаров. Първият сред прокурорите и първият сред съдиите не намериха допирна точка във възгледите си за реформите, прокуратурата и съда.

И нищо добро не последва. Конфликтите продължиха при избора на нов Висш съдебен съвет и при избора на нов председател на Върховния административен съд. Мненията пак се разделиха и пак на две – уговорен ли е изборът или не.

А конструктивната работа на разследващите продължи с акции в митниците, полицията, болниците, аптеките, автомобилната инспекция, пътната администрация и Националната електрическа компания.

Главният секретар на МВР: Работим по случая с отвличането на Адриан Златков

Безкомпромисни в исканията си към полицията бяха хората от Асеновград,  след като няколко деца, трениращи гребане, бяха нападнати. Градът настръхна, напрежението ескалира, а хората се разделиха. С времето протестът избледня, а след него дойде примирието.

В същото време пари за тези, които осигуряват мир и ред, не се намериха. И последваха нови протести – на полицаите, пожарникарите, надзирателите.

Имаше убийства. Имаше и грабежи. Данъчен беше прострелян в центъра на София посред бял ден. Върнаха се отвличанията. Адриан Златков беше 12 дни в плен. А сега липсват извършителите, въпреки че Адриан Златков беше освободено.

Все още няма задържани за отвличането на Адриан Златков

Продължава и издирването. Издирването на Цветан Василев продължава. Въпреки че разследването за фалита на КТБ приключи, делото влезе в съда, но Цветан Василев – не. Скандалът с КТБ стигна и до Доналд Тръмп, след като и Цветан Василев, и Делян Пеевски потърсиха помощ и справедливост от Америка.

А в България своята присъда все още чака Йоан Матев – арестуван и обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. Предаден на властите от брат си.

Виновни или невинни са всички обвинени тази година - министри, кметове и депутати, полицаи, митничари и лекари. В бъдещето остава и началото на битката на държавата с корупцията по високите етажи на властта. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.