Пострадали са 14 души

Най-малко 15 души бяха убити в неделя от атентатор, който се самовзриви по време на погребение в Източен Афганистан, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. Пострадали са 14 души. 

Атентат в Кабул взе 40 жертви 

Данните бяха потвърдени от Атаулах Хугиани, говорител на губернатора, и от здравните власти на провинция Нангархар.

Всички жертви са цивилни, добави Хугиани и уточни, че нападението е извършено при погребението на бивш окръжен управител, починал от естествена смърт.

Атентат срещу джамия в Афганистан взе 10 жертви

На снимки от предполагаемото местопрестъпление, разпространени в Туитър, се виждат локви кръв, пръснати по земята дрехи и обувки. 

Никоя групировка още не е поела отговорност за нападението, извършено три дни след самоубийствен атентат срещу шиитски културен център в Кабул, когато загинаха 41 души и 84 бяха ранени.

Ракета падна в центъра на Кабул

Източната провинция Нангархар, граничеща с Пакистан, е крепост на "Ислямска държава", която пое отговорност за атентата от четвъртък в афганистанската столица, напомнят БТА и АФП.

Над 8000 цивилни жертви е взел конфликтът в страната през първите 9 месеца от годината, сочат данни на мисията на ООН в Афганистан. През 2016 г. са регистрирани общо 11 418 загинали - рекорден брой от 2009 година, откакто световната организация брои жертвите сред цивилното население.
 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.