Протести "за" и "против" строежа на втория лифт над Банско

Софийските булеварди и пътят за Гърция бяха затворени за часове заради протести "за" и "против" изграждането на втория лифт над Банско. Природозащитниците протестираха в десет града, а гражданите на Банско - на главен път Е-79. На провелите се протести и демонстрации страстите бяха горещи. От двете страни имаше различни обвинения.

Протести "за" и "против" изграждането на втори лифт в Банско

В студиото на „Здравей, България” присъстваха Иван Обрейков, който е маркетингов директор на концесионера „Юлен” и адвокатът на компанията Петър Петров.

Иван Обрейков призова протестиращите еколози да отидат в Банско, където в момента „осем-девет хиляди души прекарват прекрасно, карат ски и не се интересуват от това, което се случва на жълтите павета, но чакат на опашка”.

Трябва ли да се изгражда втори лифт над Банско? (ВИДЕО)

Той подчерта, че целта на „Юлен” е да се вложат средства за изграждането на допълнителна инфраструктура, за да могат гостуващите в курорта да си почиват „целесъобразно”.  Той отбеляза, че не е чул екологични аргументи от страна на протестиращите.

Екоминистърът иска забрана за достъпа на коли до втория лифт над Банско

„Някои искат да си почнат предизборната кампания”, добави маркетинговият директор на „Юлен”.  Той отрече компанията да е монополист и припомни, че „Юлен” няма монопол над Борово, Пампорово и Добринище. 

Протест в 10 града срещу строителството в парк "Пирин"

Адвокат Петров добави, че „Юлен” АД е вложил 76 милиона лева в Банско за изграждането на въпросната спортна инфраструктура. Той каза, че компанията плаща около 400 хиляди лева концесионна такса на година.

Екоминистърът отговаря на въпроси за Банско

Представителите на „Юлен” отхвърлиха твърденията на еколозите, че имат намерение да изградят инфраструктура и места за 40 хиляди легла. Те заявиха, че от ски центъра нагоре „Юлен” има право да изгражда единствено спортно-техническа инфраструктура. Според тях на около 35 процента от трасето на бъдещия втори лифт няма дървета, а поляни.

Променят трасето на новия лифт в Банско, ако застрашава ценни дървета (ВИДЕО)

Те добавиха, че няма да има нови ски писти, а само и единствено втори лифт. От „Юлен” заявиха, че изграждането на спортни съоръжения на територията, която им е дадена на концесия и е в картата на ЮНЕСКО, не е забранено.

Концесионерът на Банско е готов с проект за втори лифт

Един от представителите на компанията обвини еколозите, че са „се заклели да пречат на всеки един от проект, който се случва в България”. Той не изключи възможността твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че протестиращите са платени от външни сили, да са верни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.