Той бе признат за виновен за "злоупотреба със служебно положение"

Съд в грузинската столица Тбилиси осъди задочно бившия президент Михаил Саакашвили на три години затвор за "злоупотреба със служебно положение", предаде Асошиейтед прес. 

Той бе признат за виновен, че през 2008 г. е помилвал 4-ма офицери от полицията, осъдени за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани. Така той е пренебрегнал държавната комисия по помилванията. 

Нидерландия даде виза на Саакашвили

Според разследването по "делото Гиргвлиани", Саакашвили, тогавашният вътрешен министър Вано Мерабишвили и още редица други длъжностни лица "са прикрили престъпление, извършили са фалшификация на резултатите от следствието, прикрили са участието в престъплението на високопоставени лица и са им помогнали да избегнат отговорност", уточняват БТА и ТАСС, цитирайки обвинителния акт. 

Привърженици на Саакашвили се опитаха да превземат концертна зала в Киев (ВИДЕО)

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г. няколко дни преди да изтече срокът на пълномощията му. После той живя в САЩ и в Украйна. През май 2015 г. той получи украинско гражданство, а през декември същата година грузинското гражданство му бе отнето. Украинският президент Петро Порошенко го назначи за губернатор на Одеса, но след остри обвинения срещу държавния глава в корупция Саакашвили бе уволнен миналата година и по-късно бе лишен от украинско гражданство, докато бе в чужбина. Той обаче се върна в Украйна през септември 2017 г. и поведе големи протестни акции срещу правителството. 

Освободиха Михаил Саакашвили

Сегашните власти в Грузия преди време поискаха от Украйна Саакашвили, срещу когото са повдигнати и други обвинения в родната му страна, да бъде екстрадиран, но Киев отказа. 
Самият Саакашвили, който в момента е в Украйна, реагира веднага на днешната присъда, като писа във Фейсбук, че тя е "напълно незаконна и противоречи на всички международни, национални норми и на здравия смисъл". "Да съдиш президента за това, че е използвал правото си да помилва, което не може да бъде ограничено по никакъв начин, говори за изцяло политическия характер на това съдебно дело", посочи той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.