Коментара си той направи в интервю за Андолската агенция

Европейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция, а вместо това да възстанови дипломацията и добрите отношения, за да бъде възвърнато доверието. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в интервю за Анадолската агенция. Думите му, цитирани от "Фокус", идват в навечерието на визитата му в Истанбул. Тя е по повод откриването на църквата „Свети Стефан“ след реконструкция, продължила седем години по проект, съфинансиран от двете страни.

На церемонията, която ще се състои в неделя, ще присъства и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Говорейки пред агенцията преди планираното му посещение, Борисов подчерта, че възстановяването на българската църква е доказателство за това, че може да има приятелство, взаимно разбирателство и добра воля между мюсюлманските и християнските страни.

Над 3 млн. евро за реставрацията на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул

Изразявайки своята благодарност към Ердоган, който инициира реставрацията, Борисов заяви: „Мисля, че това [реновиране на църквата] се случи поради взаимната добра воля и общ дух, които се опитваме да изградим на Балканите".

Община Истанбул финансира реставрацията, която струва 16 милиона турски лири (четири милиона долара). Българското правителство допринесе за проекта с един милион турски лири (253 хиляди долара).Въз основа на принципа на реципрочност, българското правителство даде разрешение за реставрация на джамия в град Пловдив, припомня агенцията.

Ердоган даде отношенията с България за пример на Ципрас

По повод започналото на 1 януари 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз, Борисов отбеляза, че страната ни ще се съсредоточи върху въпроси, свързани с Балканския регион. „Всъщност, председателството на ЕС не означава да управляваме ЕС. Съветът на ЕС взима важни решения чрез системата за гласуване", напомни българският премиер.

По отношение на преговорите между Турция и ЕС българският премиер намекна, че издигането на крайнодесните партии в Европа е една от причините за забавянето на преговорния процес. „Смятам, че споразумението за бежанците с Турция върви много добре“, подчерта Борисов, като похвали усилията на Турция в борбата срещу незаконната миграция.

СЛЕД РЕСТАВРАЦИЯ: Откриват обновената българска църква в Истанбул

„Миграцията към нас [България] официално падна до нула. Имаме много добро сътрудничество с Турция на граничните контролно-пропускателни пунктове. Нашата гранична полиция и бреговата охрана вършат чудесна работа с турски колеги", увери българският премиер.

Същевременно Борисов подчерта, че ЕС не трябва да обръща гръб на Турция. „Ние, както ЕС, така и България, не сме просто съседи с Турция, която е най-голямата военна сила на НАТО в Европа, съставляваща Южния фланг на Алианса“.

Борисов: Икономическите мигранти да ходят там, където ги искат (ВИДЕО)

„Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да преразгледаме дипломацията и добрите ни отношения и да увеличим максимално доверието", добави премиерът на България. Говорейки за двустранните отношения между София и Анкара, Борисов заяви, че приветства всички инициативи на турския бизнес сектор. По думите му, условията за турските инвеститори в България са се подобрили чрез подновяването на железопътните линии, свързващи България и Турция.

„Влаковете ще могат да пътуват със скорост от 180 километра в час. Създаваме възможности за развитие на зоната, както и за транспортиране на стоки", заяви министър-председателят.

Припомняйки, че бе първият европейски политик, който изказа подкрепа към Ердоган след опита за държавен преврат от 15 юли 2016 г., Борисов коментира, че пучът е имал за цел не само свалянето на турския президент, но и убийството му.

„Изземването на властта от правителството чрез насочване към цивилни граждани на изтребители F16 и военни хеликоптери, не може да бъде прието, затова подкрепих президента Ердоган", отбеляза Борисов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.